Antena 3 Politică Maria Grapini: Toţi cetăţenii din ţările non-euro care au viză Schengen pot intra în România

Maria Grapini: Toţi cetăţenii din ţările non-euro care au viză Schengen pot intra în România

de G.S.    |    11 Ian 2014   •   17:46
Maria Grapini: Toţi cetăţenii din ţările non-euro care au viză Schengen pot intra în România
Sursa foto: Foto: Agerpres
Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, la Arad, că a intrat în vigoare o ordonanţă adoptată de Guvern în luna decembrie, potrivit căreia toţi cetăţenii din afara graniţelor Uniunii Europene pot intra în România fără viză dacă deţin deja o viză Schengen.
Prezentă la Arad, la o dezbatere cu oameni de afaceri pe probleme de legislaţie şi accesare de fonduri europene, Maria Grapini a declarat, sâmbătă, că cetăţenii non-europeni nu mai au nevoie, în acest moment, de viză pentru a intra în România dacă deţin viză Schengen, conform Mediafax.
Grapini a precizat că a fost publicată şi a intrat în vigoare o ordonanţă de guvern adoptată în luna decembrie.
"Toţi cetăţenii din ţările non-europene care au obţinut viză Schengen nu mai au nevoie de viză de România. Bulgaria făcuse lucrul acesta înaintea noastră", a spus Grapini.
Întrebată dacă beneficiarii ordonanţei nu sunt doar cetăţenii Republicii Moldova, cum lăsa să se înţeleagă premierul Victor Ponta în luna decembrie, Grapini a răspuns: "Premierul a spus că a rezolvat ceva concret pentru Republica Moldova, dar (ordonanţa - n.r.) e pentru toată lumea".
Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism a adăugat că "Uniunea Europeană se opune" acestei decizii a Guvernului.
"Riscăm o amendă, dar problema mea e de ce se opune UE. Adică tot ce spune chiar e corect? Dacă tu consideri că Schengen este un club de elită mai mare decât restul ţărilor, atunci de ce spui tu că celui care are viză Schengen, care a fost super verificat, îi mai trebuie o viză în ţara care nu e în Schengen. Da, dacă pleacă de la noi într-o ţară Schengen, atunci i-ar trebui viză", a spus Grapini.
Ministrul a declarat că această ordonanţă a apărut la iniţiativa ministrului de Externe.
"Iniţiativa a fost a ministrului de Externe, dar şi cu solicitarea mea, pentru că şi la Forumul româno-chinez, chinezii au ridicat această problemă", a declarat Grapini.
Toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen vor putea intra în România, începând cu luna februarie, fără nicio altă viză suplimentară, anunţa premierul Victor Ponta în şedinţa din 23 decembrie a Guvernului, la începutul căreia a participat şi prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă.
"Cu vizele am luat decizia şi, de la 1 februarie, toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen intră în România fără nicio altă viză suplimentară. E normal ca, dacă au viză pentru ţările din Schengen, să poată intra şi în România", spunea Ponta.
El arăta că măsura face parte din politica de sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova.
 

×
Subiecte în articol: Maria Grapini cetateni tari Schengen România
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close