Antena 3 CNN Politică Moţiunea anti-Hărdău respinsă în Senat

Moţiunea anti-Hărdău respinsă în Senat

Moţiunea anti-Hărdău respinsă în Senat
20 Mar 2007   •   08:48

Senatul a respins moţiunea simplă privind educaţia. 58 de parlamentari au votat pentru şi 52 împotrivă. Dar pentru ca moţiunea să treacă era nevoie de minimum 69 de voturi favorabile. Aceasta este moţiunea simplă depusă la Senat de PSD şi PRM şi intitulată ?Falimentul învăţământului şi cercetării româneşti?, semnată de 69 de parlamentari. Semnatarii documentului îl acuză pe actualul ministru PD al Educatiei, Mihail Hardau, că a falimentat învăţământul românesc şi că nu şi-a îndeplinit promisiunile făcute la învestirea în funcţie.

Ministrul Educaţiei a declarat marţi, în plenul Senatului, că punctele de vedere cuprinse în moţiunea simplă conţin "neadevăruri, interpretări rău intenţionate, afirmaţii nesustenabile, care au drept scop decredibilizarea conducerii Ministerului Educaţiei". Mihail Hărdău a afirmat că percepe moţiunea simplă ca pe o continuare "a acţiunilor denigratoare la adresa învăţământului românesc, acţiuni subsumate unor interese politice".

El a spus că a avut şansa unui guvern performant care a produs resursa financiară necesară aplicării programului de guvernare. În fapt, în 2006, învăţământul a beneficiat de un buget de 4,8% din PIB, iar în 2007 - de 5,2%.

Ministrul Educaţiei a afirmat că, pentru perioada 2007-2008, MEdC are ca priorităţi asigurarea calităţii educaţiei, promovarea descentralizării învăţământului preuniversitar, optimizarea finanţării învăţământului, dezvoltarea formării profesionale a personalului din învăţământ, asigurarea egalităţii de şanse şi creşterea participării la educaţie, construcţia de campusuri şcolare, informatizarea şcolilor din mediul rural, reforma educaţiei timpurii, elaborarea Cadrului Naţional al Calificării pentru învăţământul superior, dezvoltarea educaţiei permanente şi a formării profesionale.

Mihail Hărdău a susţinut că nu este adevărată afirmaţia din moţiune potrivit căreia abandonul şcolar creşte, conform statisticilor, în anul 2005-2006 aceasta a scăzut la 1,4% faţă de 1,7% înregistrată în perioada 2004-2005. De asemenea, ministrul Educaţiei a mai spus că, la finalul anului 2007, creşterea salariului din învăţământ va fi de 57,2%, procent apropiat de creşterea salariului cu 60% din programul de guvernare. El a apreciat ca fiind un real succes achiziţionarea a 679 de microbuze şcolare, precum şi publicarea pe site-ul MEdC a subiectelor destinate testelor naţionale şi examenului de bacalaureat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close