Antena 3 CNN Politică Năstase: Băsescu este El Lider Maximo

Năstase: Băsescu este El Lider Maximo

Năstase: Băsescu este El Lider Maximo
25 Mar 2007   •   15:09

Fostul premier Adrian Năstase l-a numit pe preşedintele Traian Băsescu - El Lider Maximo şi spune că şeful statului face parte din primele rânduri ale ?sistemului ticăloşit? cu care ?se războieşte în vorbe de trei ani?. Într-o scrisoare deschisă adresată politologului Vladimir Tismăneanu şi citată de Mediafax, fostul prim-ministru al României susţine că numele preşedintelui Băsescu se leagă de ?cele mai spinoase probleme ale subdezvoltării româneşti?: autostrăzile, flota şi haitele de câini.

Adrian Năstase a făcut aceste aprecieri la adresa şefului statului după ce politologul Vladimir Tismăneanu a scris într-un editorial, că, prin victoria împotriva sa la alegerile prezidenţiale din 2004, Traian Băsescu ?a dejucat scenariul mexicanizării României?. Pornind de la ideea că prin ?mexicanizare? Tismăneanu ar înţelege ?un sistem politic dominat copios, decenii la rând, de un singur partid, care ajunge să controleze discreţionar resursele şi instituţiile?, fostul premier atrage atenţia că acest model ?pur şi simplu nu a existat în România postcomunistă?.

Potrivit lui Năstase, cu excepţia primilor doi ani de după 1989, care au fost ?de minimă aşezare instituţional-constituţională?, ulterior a avut loc ?o perfectă alternanţă la guvernare?. În scrisoarea deschisă adresată lui Tismăneanu, Adrian Năstase spune că accesul la resurse şi instituţii se face ?cu o nesimţire din ce în ce mai mare, generată de criza de autoritate a unui stat aflat în criză perpetuă? şi că ?grupurile de interese au ajuns până în curtea palatului prezidenţial - atunci când preşedintele însuşi nu trece strada ca să ia masa cu ele?.

Fostul premier adaugă că ambasadorii sunt numiţi în funcţie de ?semnăturile depuse pe hârtii de adulare a Liderului Maxim?, iar televiziunea publică este populată doar de oameni ce ?rostesc aproape simetric aceleaşi fraze desprinse din corurile reunite ale epocii de curând desecretizate?. Mai mult, Adrian Năstase spune că politicile externe şi de securitate ?sunt făcute de cele două Palate mai ales pe baza principiilor caragialiene ale lui Ťba pe-a mamii dumneavoastrăť?.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close