Antena 3 CNN Politică Noii miniştri sunt oficial la post

Noii miniştri sunt oficial la post

Noii miniştri sunt oficial la post
05 Apr 2007   •   18:07

Noii miniştri ai cabinetului Tăriceanu şi-au preluat oficial funcţiile. Premierul Tăriceanu a participat la instalarea în funcţie a ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, în timp ce noul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban a semnat cu Radu Berceanu, protocolul de predare-primire. Ministrul Dezvoltării Regionale, Laszlo Borbely, a preluat portofoliul de la Ministerul Integrării Europene, iar Cristian Adomniţei a preluat de la Mihail Hărdău postul de ministru al Educaţiei. Miniştrii au depus, joi, jurământul la Palatul Cotroceni în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Primul care a predat portofoliul a fost Vasile Blaga. Democratul i-a predat ştafeta liberalului Cristian David. Nu numai titularul s-a schimbat, ci şi denumirea. Fostul Minister al Administraţiei şi Internelor se numeşte de vineri ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Vasile Blaga i-a recomandat, vineri, succesorului său să fie atent ?la şobolanii care dau târcoale contractului EADS (privind securizarea frontierelor), unii dintre ei fiind până ieri reprezentanţi ai furnizorilor, iar azi, consilieri în diferite zone?. În schimb, noul ministru a promis că va continua reformele predecesorului său.

Noul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu şi-a luat în primire nu doar postul, ci şi biroul din care va conduce de acum înainte ministerul. Mulţi dintre noii colegi s-au dovedit vechi cunoştinţe de pe vremea când lucrau împreună la Departamentul de Luptă Antifraudă.

Şi Mihail Hărdău, fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării i-a predat astăzi ştafeta noului ministru, liberalul Cristian Adomniţei. Noul ministru a declarat că va face ?politica şcolii şi cã nu vor exista ingerinţe politice în sistemul educaţional? în cursul mandatului sãu.

Liberalul Adrian Cioroianu s-a instalat, în sfârşit, în fotoliul de ministru, după ce, înainte de restructurare, preşedintele Traian Băsescu refuzase să-l numească, generând un conflict de natură constituţională, după cum au stabilit joi judecătorii Curţii Constituţionale. După numirea sa în funcţie, Adrian Cioroianu a declarat că linia de politică externă va fi mai curajoasă dar nu neapărat agresivă şi că doreşte iniţierea mai multor activităţi economice de amploare, în relaţia cu ţările vecine. Cioroianu doreşte şi formarea unui consiliu consultativ din care să facă parte diplomaţi şi foşti miniştri de externe, indiferent de culoarea lor politică. Liberalul a mai precizat că Ministerul de Externe este o instituţie de elită şi că doreşte să o menţină în acest fel.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Laszlo Borbely, a afirmat vineri, cu ocazia preluării mandatului de la fostul ministru al Integrării Europene, Anca Boagiu, că ministerul pe care îl va coordona se va ocupa de dezvoltarea regională şi va continua proiectele privind infrastructura rurală, locuinţele, sălile de sport, consolidarea clădirilor, amenajarea şi dezvoltarea teritorială armonioasă.

Democratul Radu Berceanu nu a venit să-i predea postul noului ministru liberal Ludovic Orban. Coincidenţă sau nu, a plecat în concediu chiar vineri. Noul ministru Ludovic Orban nici nu s-a instalat bine în funcţie, că a şi convocat o şedinţă.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat la învestirea noilor miniştri că este şi va continua să fie atent la activitatea Guvernului şi îl va critica de câte ori va considera necesar.

Ironic, şeful statului a precizat că l-a invitat la Cotroceni şi pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, în calitate de lider al principalului partid care a susţinut noul Executiv. Băsescu a observat însă cu părere de rău că Geoană nu a dat curs invitaţiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close