Antena 3 CNN Politică Noul Guvern va ajunge luni în Parlament

Noul Guvern va ajunge luni în Parlament

Noul Guvern va ajunge luni în Parlament
31 Mar 2007   •   11:52

Anunţata restructurare a Guvernului face în continuare valuri pe scena politică. Toţi ochii sunt aţintiţi spre Palatul Victoria, în aşteptarea anunţului oficial al premierului Călin Popescu Tăriceanu. Din câte se pare, noul Guvernul este gata. Premierul Tăriceanu va susţine duminică, la ora 13.30, o declaraţie de presă în care ar putea anunţa oficial restructurarea Guvernului. Surse liberale susţin că primul ministru nu va face publică componenţa executivului, ci doar împărţirea de principiu a portofoliilor. Se pare că Tăriceanu ar fi ajuns deja la o înţelegere cu UDMR în privinţa ministerelor, iar discuţiile se poartă acum la nivelul desemnării celor care vor ocupa funcţiile de secretar de stat. Reprezentanţii UDMR nu au confirmat până acum această informaţie.

Cu toate acestea, vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban, nu cunoaşte componenţa guvernului, pentru că nu lucrează la stabilirea listei. Şi, din câte ştie el, nici ceilalţi lideri PNL. Liberalii de la vârful partidului nu au fost cooptaţi în stabilirea componenţei noului Guvern. Surse bine informate spun că premierul a lucrat doar cu ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, şi cu preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, care şi-a scurtat o vizită în China. Nici vicepreşedinţii Norica Nicolai şi Puiu Haşotti nu ştiu nimic despre componenţa noului cabinet.

De asemenea, nici preşedintele PD nu a fost în vreun fel informat. Emil Boc a aflat de la Antena 3 că Guvernul este aproape gata. Se pare că Boc l-a sunat pe Tăriceanu, dar avea telefonul închis. Democraţii aşteaptă şi ei o poziţie clară din partea premierului. Preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, i-a cerut din nou prim ministrului să anunţe cât mai curând dacă viitorul executiv va conţine sau nu miniştri democraţi. Videanu a reafirmat că exclude din start o colaborare cu PSD, partid pe care îl consideră principalul inamic al democraţilor.

Ministrul liberal Mihai Voicu este cel care l-a sunat pe preşedintele Senatului şi i-a spus că lista cu miniştrii va ajunge luni în Parlament. Văcăroiu i-a recomandat să o trimită până în ora 10.00, pentru ca subiectul să poată intra pe ordinea de zi a birourilor permanente ale celor două camere.

Însă, lista noului cabinet trebuie discutată în Biroul Politic Central al PNL, care este convocat, ca de obicei, luni înainte de prânz. Surse din PNL nu exclud o şedinţă la partid duminică. Nicolae Văcăroiu nu a dat detalii privitoare la componenţa Guvernului restructurat. În principiu, discuţiile s-au purtat între PNL şi UDMR, fără PD, dar ?orice este posibil?, a precizat Văcăroiu. Văcăroiu a declarat la Piteşti că noul guvern va fi votat miercuri în Plenul Parlamentului. Preşedintele Senatului preciza atunci că noii miniştri ar putea fi audiaţi marţi în comisiile comune, urmând ca o zi mai târziu componenţa Executivului să fie discutată în cadrul unei şedinţe comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

PD are şanse mici să se regăsească în guvernul restructurat. Declaraţia îi aparţine preşedintelui UDMR, Marko Bela, care a adăugat că Uniunea nu vrea să îi împingă afară pe colegii din PD. Liderul UDMR crede că problema principală în acest moment este asigurarea unei susţineri a majorităţii în Parlament, nu o împăcare PNL-PD. Fără o susţinere majoritară, noul guvern nu va rezista mai mult de câteva săptămâni, a declarat Marko Bela.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close