Antena 3 CNN Politică 1000 de euro în plus! Lista parlamentarilor care trişează pentru a lua mai mulţi bani de la stat. Reacţia unui deputat de pe listă: "O minciună"

1000 de euro în plus! Lista parlamentarilor care trişează pentru a lua mai mulţi bani de la stat. Reacţia unui deputat de pe listă: "O minciună"

Şapte parlamentari de Bucureşti şi Ilfov au apelat la un tertip administrativ pentru a încasa 4.800 de lei net pe lună de la stat. Ei şi-au trecut domiciliu oficial în alt judeţ, devenind astfel eligibili să primescă „diurnă de cazare”.

1000 de euro în plus! Lista parlamentarilor care trişează pentru a lua mai mulţi bani de la stat. Reacţia unui deputat de pe listă: "O minciună"
de Dana Musceleanu    |    19 Oct 2020   •   18:30

 Numele "descurcăreţilor" au fost dezvăluite de deputatul USR Claudiu Năsui.

”Toţi sunt aleşi în circumscripţia Bucureşti sau Ilfov şi sunt deci, în teorie, reprezentanţi ai Bucureştiului sau ai Ilfovului, dar care încasează suplimentar şi diurna de cazare. Într-o ţară care practică cele mai mari biruri pe salariul minim din toată Europa, nu este normal să existe aceste portiţe prin care oameni sus puşi să poată abuza de sistem şi să-şi mai adauge la venituri încă 4.800 de lei net pe lună din banii contribuabililor”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook

Vizaţi sunt 5 aleşi de la PSD, unul de la PNL şi unul de la Pro România: Aida-Cristina Căruceru (PSD) – Mehedinţi, Gabriela-Maria Podaşcă (PR) – Galaţi, Oana-Consuela Florea (PSD) – Constanţa, Mirela Furtună (PSD) – Tulcea, Petre-Florin Manole (PSD) – Ialomiţa, Ovidiu Alexandru Raeţchi (PNL) - Braşov Robert-Marius Cazanciuc (PSD) – Prahova. 

În replică la acuzaţiile formulate de parlamentarul USR, deputatul PSD Florin Manole a trimis redacţiei un drept la replică în care afirmă că lista publicată de Claudiu Năsui reprezintă "o minciună şi o dezinformare".

După "lista ruşinii" vine dreptul la replică

Argumentele deputatului Florin Manole, în continuare:

1. Conform Constituției, art. 69 (1)  "În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului", nu al unui județ așa cum îi place să creadă și cum interpretează în mod eronat Claudiu Năsui. Aflat la sfârșitul primului mandat nu a înțeles nici acum că rolul lui constituțional este de a reprezenta cetățenii români, nu un județ.

2. Conform art. 41 alin (2) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declarație pe propria răspundere, care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul București.

3. Deputații și senatorii cu circumscripția în Municipiul București și domiciliul în provincie au acest drept conferit de lege.

4. Întrucât eu nu am proprietăți, nici în București nici altundeva, legea îmi conferă această posibilitate. Este precum salariul sau suma forfetară pe care și eu și domnul Năsui și restul parlamentarilor le încasăm. Nu este un privilegiu, nu îmi dau singur acești bani.

"Domnul Năsui nu înțelege un lucru simplu: nu toți am primit un apartament în Paris, la 20 de ani, nu toți avem apartamente în București. Unii stăm cu chirie pentru că am avut și avem părinți modești, muncitori simpli, care nu au avut 'șanse' înainte de 1989, nici contracte dubioase cu statul în anii '90", adaugă deputatul, care încheie cu un îndemn adresat parlamentaruilui USR: "Claudiu, nu fi mincinos, că nu așa se face politică! Minciuna are picioare scurte."

×
Subiecte în articol: parlament diurnă
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close