Antena 3 CNN Politică Parlamentari de cursă lungă, de 17 ani

Parlamentari de cursă lungă, de 17 ani

Parlamentari de cursă lungă, de 17 ani
28 Ian 2007   •   15:33

25 de români din cei 22 de milioane sunt de profesie... parlamentari! Este vorba de senatorii şi deputaţii care au prins toate legislaturile, de la Revoluţie încoace. Câţiva au făcut doar o pauză, de cel mult un mandat. Campioni sunt reprezentanţii UDMR ? opt dintre ei sunt în Parlament încă din '90. La polul opus se află liberalii: doar premierul Călin Popescu Tăriceanu a apărut constant pe listele PNL. Cei 25 de aleşi se bucură de toate privilegiile meseriei: indemnizaţii de tot felul, diurne, maşină, deplasări, birou personal. Sunt, mai toţi, politicieni de top, dar sunt şi câţiva la care poţi număra pe degete de câte ori au deschis gura în plen.

Liberalii au fost cei mai radicali când a venit vorba de listele electorale. Doar Călin Popescu Tăriceanu şi-a păstrat locul legislatură după legisaltură. În '90 era deputat de Arad, n-avea niciun fir de păr alb şi nicio funcţie în Parlament. După 17 ani, a ajuns prim-ministru, e cărunt şi pregăteşte contraatacuri la asalturile prezidenţiale. Democraţii şi-au păstrat până azi doar cinci nume de pe lista cu care veneau în alegeri în 90, sub sigla FSN-ului. Radu Berceanu este cel mai pitoresc dintre ele. A rămas în faţă chiar dacă a avut sau nu vreo funcţie ori a fost sau nu în graţiile partidului.

Coleg cu el - Ioan Oltean, care, pe lângă activitatea de deputat, şi-a exersat în plen şi deprinderile de luptător. Mircea Man - un alt nume în care au investit democraţii! Şi pe care echipa de fotbal a Parlamentului se poate baza! Şapte pesedişti stau în Parlament din '90 încoace. Adrian Năstase a exersat toate funcţiile, şi a rămas fără niciuna. După 17 ani de Parlament, Antonie Iorgovan s-a ales cu un supranume - părintele Constituţiei. Iar Adrian Severin cu multe kilograme în minus! Corneliu Vadim Tudor n-a scăpat nici el vreo legislatură, deşi condiţiile din Parlament nu-l mulţumesc nici azi.

Pe lista UDMR, găsim cei mai mulţi îndrăgostiţi de meseria de parlamentar. Dintre cei 32 de senatori şi deputaţi maghiari, opt n-au plecat deloc din 90 încoace din parlament! Marko Bela şi Gyorgy Frunda sunt două exemple.

Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close