Antena 3 CNN Politică Partidul Social Democrat anunţă cu cât au crescut, de fapt, preţurile la alimentele de bază

Partidul Social Democrat anunţă cu cât au crescut, de fapt, preţurile la alimentele de bază

Partidul Social Democrat (PSD) a anunţat, într-o postare pe Facebook la care au fost ataşate şi grafice, cu cât au crescut, de fapt, preţurile la alimentele de bază, după ce un studiu promovat de două site-uri a prezentat o creştere de 17,8% faţă de ianuarie 2023.

Partidul Social Democrat anunţă cu cât au crescut, de fapt, preţurile la alimentele de bază
Sursa foto: Getty Images I Hitra
de Georgiana Adam    |    26 Ian 2024   •   15:50

"FACT-CHECKING-ul SĂPTĂMÂNII: FALS! Prețurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% față de ianuarie 2023

CONTEXT: Un studiu, cu o metodologie îndoielnică, fără legătură cu evaluările statistice realizate de instituțiile statului român, promovează ideea că, în ianuarie, majorarea prețurilor la alimentele de bază a ajuns la aproximativ 18% față de perioada similară a anului trecut. Studiul a fost promovat de 2 site-uri, fără referințe clare statistice.

DATELE REALE: Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, prețurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dacă ne raportăm la momentul introducerii măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, prețurile la produsele alimentare erau în luna decembrie mai mici cu -1,32% față de cele din luna iunie 2023.

În privința veniturilor salariale, cele mai recente date INS indică o creștere a câștigului salarial mediu net cu 15,1% în luna noiembrie 2023, față de aceeași lună din anul precedent. Totodată, în intervalul precizat, câștigul salarial real (respectiv ceea ce depășește rata inflației) a fost mai mare cu 7,9%", se arată în postarea PSD de pe Facebook.

‼️FACT-CHECKING-ul SĂPTĂMÂNII: FALS❗Prețurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% față de ianuarie...

Publicată de Partidul Social Democrat pe Vineri, 26 ianuarie 2024

Material susţinut de PSD

×
Subiecte în articol: PSD alimente de bază
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close