Antena 3 CNN Politică PD şi PNL, singure la euroalegeri

PD şi PNL, singure la euroalegeri

PD şi PNL, singure la euroalegeri
29 Ian 2007   •   22:55
EXCLUSIV ANTENA 3 Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc ar fi de acord ca cele două partide pe care le conduc să discute posibilitatea încheierii unui pact de neagresiune în vederea cursei electorale pentru Parlamentul European. PD a decis în şedinţa săptămânală că va participa pe liste proprii la alegerile pentru PE. Şeful de campanie al democraţilor va fi preşedintele executiv Adriean Videanu. PD nu a definitivat încă lista de candidaţi pentru euroalegeri. Chiar dacă nu merg pe aceleaşi liste cu liberalii în alegeri, democraţii spun că asta nu înseamnă ruperea Alianţei, pentru că în continuare inamicul comun al PD şi PNL trebuie să fie PSD. Cât despre relaţia cu PLD, în perspectiva viitoarelor alegeri, Emil Boc a precizat că ?dacă nu mergem cu PNL, nu mergem cu nimeni?. În viziunea democraţilor, orice decizie a PNL în favoarea schimbării legii referendumului sau suspendării preşedintelui Băsescu ar duce automat la ruperea Alianţei.

Reacţia premierului Călin Popescu Tăriceanu

Aflat la Sinaia, unde s-a reunit Biroul Politic Central, premierul a declarat că decizia PD de a candida pe liste separate la alegerile Europarlamentare este ?o lovitură de graţie dată Alianţei?. Decizia de azi va avea consecinţe politice ce nu pot fi subestimate în ceea ce priveşte viitorul Alianţei; PNL va lupta însă în continuare pentru susţinerea Alianţei, a declarat Tăriceanu. Hotărârea PD de astăzi ?e o strategie alternativă care nu avea în intenţie menţinerea Alianţei, ci sabotarea ei?.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, în emisiunea ?Sinteza Zilei? - la Antena 3, că Partidul Naţional Liberal a făcut destule pentru Alianţa DA, iar acum ?mingea este în terenul Partidului Democrat?. Tăriceanu a spus că a făcut ?prea multe compromisuri pentru a ţine Alianţa DA în funcţiune?. De altfel, premierul a subliniat faptul că Alianţa DA ?nu mai avea nevoie de încă un război?. ?Am plecat de la o relaţie bazată pe prietenie şi înţelegere şi am ajuns la o relaţie îndreptată spre distrugerea PNL?, a precizat Tăriceanu. De asemenea, premierul a adus aminte şi de ?partidele satelit care vor să scoată PNL de la guvernare?.

Decizia PD a fost luată la presiunile preşedintelui Băsescu
Tăriceanu a subliniat faptul că democraţii nu ar fi putut sta pentru mult timp în afara tutelei preşedintelui Băsescu. ?Nu a durat decât o săptămână capacitatea PD de a rezista în faţa presiunilor preşedintelui?, a precizat premierul, amintind de hotărârea PD de a rămâne la guvernare, luată în urmă cu o săptămână.

Reacţia preşedintelui PD, Emil Boc

?Ne-a interesat întotdeauna Alianţa DA! Noi vrem ca Alianţa să meargă mai departe?, a declarat Emil Boc, preşedintele Partidului Democrat, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei". Acesta a afirmat că Partidul Naţional Liberal nu este adversarul politic al Partidului Democrat. ?Adversarul nostru este PSD, nu PNL... Trebuie să luptăm şi împreună şi separat împotriva PSD?, a precizat Boc. Acesta a adăugat că euroalegerile oferă o mare şansă PD-ului şi PNL-ului să bată PSD-ul. ?Noi aşteptăm ca PNL-ul sa spună că PSD-ul este târnăcopul României?, a subliniat Emil Boc. De asemenea, referitor la precedentul scandal din Alianţă, preşedintele PD a declarat că ?preşedintele Băsescu nu ne-a cerut niciodată să ieşim de la guvernare?.

Bogdan Ciucă, purtător de cuvânt Partidul Conservator: Decizia PD de a merge singur pe liste la alegerile pentru Parlamentul European reprezintă practic decesul Alianţei D.A.. Din punctul de vedere al conservatorilor, această decizie este încă o dovadă că Alianţa D.A. nu mai funcţionează de mult, iar decizia anunţată de PD reprezintă certificatul de deces al Alianţei D.A.

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a precizat pentru Antena 3 că tocmai democraţii sunt cei care au cerut PNL să meargă pe liste comune. După ce liberalii au fost de acord, acum PD s-a răzgândit.

Ludovic Orban spune că decizia PD este un gest nesportiv, care va periclita existenţa Alianţei, pentru că alegătorii nu văd cu ochi buni despărţirea PD de PNL. Totuşi, pentru Orban, hotărârea de luni nu este una surprinzătoare având în vedere că Traian Băsescu "vrea demult să despartă PD de PNL".

Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close