Antena 3 CNN Politică Premierul Tăriceanu face un ultim apel

Premierul Tăriceanu face un ultim apel

Premierul Tăriceanu face un ultim apel
02 Mar 2007   •   07:52
În timpul consultărilor premierului Tăriceanu cu partidele parlamentare, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis lui Tăriceanu o scrisoare prin care îi solicită să nu amâne alegerile pentru Parlamentul European , potrivit Mediafax. Descarcă de mai jos scrisoarea trimisă de preşedinte. Premierul a avut astăzi consultări cu partidele parlamentare pe tema alegerilor pentru Parlamentul European, discuţii în urma cărora formaţiunile aflate în opoziţie au anunţat că susţin amânarea euroalegerilor. Premierul Tăriceanu a făcut un apel către clasa politică şi către preşedintele Traian Băsescu de a renunţa la subiectele care ?parazitează? desfăşurarea la timp a alegerilor europene.

Tăriceanu şi-a reafirmat susţinerea pentru respectarea datei de 13 mai în ceea ce priveşte alegerile pentru Parlamentul European, anunţând totuşi că poate cere amânarea acestora dacă opoziţia şi şeful statului nu încetează atacurile. ?Dacă nu veţi renunţa, domnule preşedinte Traian Băsescu şi domnule preşedinte Mircea Geoană, mă voi vedea nevoit să iau o măsură împotriva convingerii mele. Vă fac responsabili de faptul că nu ne respectăm obligaţiile pe care ni le-am asumat atât în faţa românilor, cât şi în faţa partenerilor europeni. Dacă situaţia va rămâne neschimbată, voi decide amânarea alegerilor pentru Parlamentul European până în momentul când ele vor primi atenţia necesară şi cuvenită?.

Opoziţia cere în unanimitate amânarea euroalegerilor

Punctul de vedere al partidelor aflate în opoziţie este foarte clar - amânarea alegerilor pentru parlamentul european. Reprezentanţii opoziţiei sunt de părere că în aceste momente de criză politică, atenţia românilor este distrasă prin organizarea celor două referendumuri. În viziunea PSD, prioritatea absolută este rezolvarea crizei politice. ?Tăriceanu are obligaţia politică şi morală de a ţine cont de vocea partidelor parlamentare din opoziţie care au cerut în mod unanim amânarea alegerilor pentru Parlamentul European?, a declarat Geoană la sfârşitul consultărilor cu premierul. Poziţia PC a fost exprimată de Codruţ Şereş, care a confirmat spusele lui Mircea Geoană: conservatorii doresc amânarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Puterea susţine la unison data de 13 mai 2007

De cealaltă parte, puterea susţine la unison data de 13 mai 2007 pentru alegerile europarlamentare. Liderul PD, Emil Boc, a declarat că amânarea alegerilor ar reprezenta un semn de neseriozitate atât faţă de populaţia României, cât şi faţă de cea a Uniunii Europene. Boc a precizat că PSD doreşte acest lucru din cauza scăderii în sondaje. Pe de altă parte, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat că, în acest moment, prioritare sunt euroalegerile şi i-a rugat pe preşedinte şi pe premier să amâne referendumurile legate de suspendare şi de votul uninominal.

Consultările de vineri au stârnit reacţii şi în Partidul Liberal Democrat, care este de părere că premierul Tăriceanu doreşte amânarea alegerilor de teama unui rezultat catastrofal pentru PNL.

SCRISOAREA PREŞEDINTELUI BĂSESCU CĂTRE PREMIER (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close