Antena 3 CNN Politică Preşedintele Băsescu propune un calendar Parlamentului pentru adoptarea bugetului şi primirea tranşelor FMI

Preşedintele Băsescu propune un calendar Parlamentului pentru adoptarea bugetului şi primirea tranşelor FMI

Preşedintele Băsescu propune un calendar Parlamentului pentru adoptarea bugetului şi primirea tranşelor FMI
Sursa foto: Traian Bãsescu
21 Dec 2009   •   13:03

Învestire de guvern până în data de 23 de cembrie 2009, depunerea bugetului de stat pe anul următor în perioada 28-29 decembrie, dezbaterea şi aprobarea sa până la data de 16 ianuarie şi publicare sa până la data de 19 în Monitorul Oficial sunt doar câteva din coordonatele pe care preşedintele Traian Băsescu le-a adresat printr-o scrisoare celor două conduceri ale Parlamentului pentru a facilita terenul primirii a două tranşe de împrumut din partea FMI la mijlocul lunii februarie. Pentru a se atinge acest deziderat, şeful statului propune legislativului un program accelerat de învestire a noului Guvern şi adoptare a bugetului de stat pe 2010.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis însă, luni, să amâne discutarea programului de lucru al Parlamentului propus de către preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că mai întâi ca proiectul bugetului de stat să fie depus.

"Birourile permanente au hotărât să discute programul de lucru propus abia după ce, probabil între Crăciun şi Anul Nou, se va primi la Parlament proiectul de buget", a explicat chestorul Senatului, social-democratul Ion Chelaru.

El a aprecit că era imposibil să se discute un program de lucru pentru un proiect care nu este încă depus la Parlament.

"Era imposibil să discuţi un program de lucru pentru perioada lunii ianuarie când, probabil, dacă se va impune, va fi convocată o sesiune extraordinară. Tocmai pentru a discuta un proiect de buget pe care nu-l avem încă materializat şi nu e încă depus la Parlament", a precizat Ion Chelaru.

Preşedintele propune parlamentului ca votul de învestire a Guvernului de către Parlament să aibă loc până pe 23 decembrie, iar în perioada 28-29 decembrie să fie depus bugetul de stat pe anul 2010 în Parlament. Până pe 16 ianuarie ar urma să fie dezbătut şi aprobat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, iar în perioada 16-19 ianuarie acestea să fie publicate în Monitorul Oficial şi să fie invitate echipele de evaluare ale Uniunii Europene, Băncii Mondiale şi FMI, se mai arată în scrisoare.

"Cunosc că Parlamentul are independenţa de a-şi stabili propriul program de funcţionare, însă doresc să vă aduc la cunoştinţă că dacă acest calendar ar fi respectat, FMI ar putea realiza vizita de evaluare între 20 şi 27 ianuarie, astfel încât între 12 şi 15 februarie 2010 bordul FMI să se întrunească şi să aprobe următoarele tranşe de împrumut pentru România. În cazul în care instituţiile statului nu vor respecta acest calendar, România va fi în situaţia de a nu primi la termen finanţarea din partea organismelor internaţionale", mai avertizează Băsescu în scrisoare.

Şeful statului mai reaminteşte că în perioada 20-27 ianuarie ar urma să aibă loc vizita delegaţiilor de evaluare, iar între 12 şi 15 februarie bordul FMI să aprobe următoarele tranşe pentru România.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close