Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, mesaj dur de la Cotroceni pentru noua majoritate PSD-ALDE: Nu a făcut nimic deocamdată!

Klaus Iohannis, mesaj dur de la Cotroceni pentru noua majoritate PSD-ALDE: Nu a făcut nimic deocamdată!

Klaus Iohannis, mesaj dur de la Cotroceni pentru noua majoritate PSD-ALDE: Nu a făcut nimic deocamdată!
17 Ian 2017   •   18:18

Președintele Klaus Iohannis lansează o provocare majorității PSD-ALDE. Șeful statului a aprobat trecerea în rezervă a generalului SRI Florian Coldea, dar, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, a tras un semnal de alarmă în privința modului în care noua Putere va aborda legile securității naționale, dar și tema amnistiei și grațierii.

Principalele declarații ale președintelui:

"Am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea de la SRI: eliberarea din funcție și trecerea în rezervă.

În aceste zile s-a discutat mult despre serviciile secrete. Ele sunt foarte importante pentru securitatea națională. Ele își fac treaba. Aceste discuții la prima vedere, poate ar părea contraproductive, dar eu cred că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor în structurile statului, despre controlul parlamentar, despre rolulul comisiilor parlamentare.

Pentru ca serviciile secrete să-și facă treaba bine și pentru ca politicienii să-și facă treaba bine este important să trasăm două lunii roșii. Una este despre modul în care se raportează serviciile la politică. Dacă e bine ca serviciile să se amestece în poliitică. Părerea mea este că nu e bine ca ele să se amestece în politică. Cea de-a doua linie este legată de cât se pot amesteca politicienii în treaba serviciilor secrete. Nici asta nu e bine. Dacă vrem servicii secrete care-și fac treaba bine și politicieni mulțumiți de modul în care își fac treaba serviciile, este nevoie de un control parlamentar puternic. Nu este bine ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul serviciilor.  E nevoie de negocieri Putere-Opoziție.

Noul Parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. Împreună cu consilierii mei am numărat încă o dată și am constatat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, din care jumătate se referă la muncă Serviciilor. Avem o nouă majoritate în Parlament. Această nouă majoritate are un rol foarte important, rolul hotărâtor în care se abordează aceste teme. Această majoritate cred că va trebui să dovedească în această speță, a securității naționale, și-n cealaltă a amnistiei și grațierii, dacă este matură sau dacă mai are de lucru.

Măsura noii majorități va fi modalitatea în care abordează aceste două teme: în special o posibilă abordare legislativă de tipul amnistiei și grațierii.

Deocamdată, noua majoritate nu a făcut mai nimic: și-au numit câțiva șefi de comisii și câteva măsuri populiste. Vom avea o majoritate care va dori să albească dosarele celor incriminați? Sau vom o avea o majoritate matură care înțelege că România este numai una și care va veni alături de președinte pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept și care va dovedi că România este sigură.

Eu îmi doresc a doua variantă. O majoritate matură. O aștept".

Preşedintele Iohannis a primit cererea privind trecerea în rezervă a lui Florian Coldea

Florian Coldea, trecut în rezervă, la cererea sa. SRI nu i-a găsit nicio vină și îl repusese în funcție

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close