Antena 3 CNN Politică Preşedintele şi premierul - la MApN

Preşedintele şi premierul - la MApN

Preşedintele şi premierul - la MApN
14 Mar 2007   •   09:32

Preşedintele şi primul ministru au participat miercuri împreună la şedinţa de bilanţ de la Ministerul Apărării. Conducerea MAp a prezentat rezultatele activităţii din 2006. Traian Băsescu a fost la şedinţa de bilanţ şi anul trecut, când ministru era liberalul Teodor Atanasiu. Atunci, preşedintele ţării a lăudat activitatea Armatei, dar a criticat echipamentele învechite. La acea şedinţă, Băsescu a atras atenţia şi că armata nu trebuie să intre în jocuri politice, ci trebuie să respingă orice tentativă de a fi politizată. Preşedintele Traian Băsescu a reluat şi cu această ocazie ideea că armata nu trebuie sub nicio formă să fie implicată politic.

?Atmosfera este schimbată, ca şi capacitatea de cooperare între factorul politic şi armată, lucru care îmi indică faptul că am înregistrat un progres, şi anume ca armata să nu fie implicată politic?. O altă problemă luată în discuţie de şeful statului a fost militarii români aflaţi în teatre străine de operaţiuni. Procesele de creştere sau diminuare a participării române la operaţiunile străine vor răspunde nevoii armatei române de a-şi respecta angajamentele asumate. În consecinţă, Băsescu a precizat că singura grijă a statului român este de a îndeplini misiunile asumate, după care ?ne aducem militarii acasă?.

Discursul premierului Călin Popescu Tăriceanu
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a atras atenţia asupra unui subiect controversat - programul privind casele pentru generali. Consiliul Naţional de Contestaţii a precizat că au fost probleme în acest program, dar şi în ceea ce priveşte programele de achiziţii. Premierul a dat şi câteva recomandări, care s-au referit la diminuarea personalului din structurile centrale, la programul de selectare a personalului în zonele în care este nevoie, definitivarea planului de achiziţii majore pe termen mediu şi lung, îmbunătăţirea asistenţei medicale.

Tăriceanu a atenţionat şi asupra unei alte probleme: achiziţionarea de muniţie cu termen expirat. În ultimii ani, aceste achiziţii au ocupat un spaţiu important, lucru care poate genera probleme serioase armatei. Tăriceanu nu a uitat nici subiectul militarilor români aflaţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak.

Prim-ministrul a declarat că nu este de acord ca viaţa militarilor să fie periclitată inutil. În acest sens, Tăriceanu a cerut realizarea unui calendar convenit cu partenerii României privind prezenţa trupelor româneşti pe anumite teatre de operaţiuni. ?Sunt partizanul participării României la operaţiuni de menţinere a păcii?, a subliniat el, precizând însă că atunci când misiunile sunt terminate, militarii sunt aşteptaţi în ţară. ?Îi aşteptăm acasă pe militari teferi şi cu misiunea împlinită?, a concluzionat prim-ministrul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close