Antena 3 CNN Politică 'Referendumul' a trecut şi de Cameră

'Referendumul' a trecut şi de Cameră

'Referendumul' a trecut şi de Cameră
21 Mar 2007   •   10:51

Deputaţii au aprobat legea referendumului pentru a treia oară. Legea s-a mai întors la ei de două ori până acum: o dată respinsă de preşedinte, a doua oară de Curtea Constituţională. Aceştia au stabilit cu 198 de voturi pentru, 46 împotrivă şi două abţineri, modificarea articolului 10, potrivit căruia preşedintele României poate fi demis prin majoritatea simplă a celor prezenţi la urne, prin derogare de la art 5. Articolul amintit prevede că un referendum este valid dacă la vot se prezintă jumătate plus unu din cetăţenii înscrişi pe liste.

Plenul Camerei a luat în dezbatere textul legii, după ce, marţi, deputaţii din comisia juridică au adoptat un amendament la acesta. Potrivit modificării - iniţiată de PSD şi adoptată de membrii comisiei - şeful statului poate fi demis cu majoritatea alegătorilor care se prezintă la un eventual referendum, fără să fie nevoie de majoritatea tuturor cetăţenilor cu drept de vot.

Amendamentul ţine cont de hotărârea Curţii Constituţionale, care a stabilit că nu se poate face diferenţă între un preşedinte ales din primul tur şi unul ales din al doilea. Partidul Democrat va contesta şi această modificare la Curtea Constituţională.

Antena 3

×
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close