Antena 3 CNN Politică Referendumul secuiesc divide România

Referendumul secuiesc divide România

Referendumul secuiesc divide România
11 Feb 2007   •   10:22
UPDATE: Mircea Geoană, preşedintele PSD, consideră ilegal şi neconstituţional referendumul organizat de secui. Prin acest referendum se încearcă enclavizarea României. Mircea Geoană a acuzat în termeni categorici puterea, în frunte cu Traian Băsescu, care asistă pasivă la acţiunea secuilor.
Partidul România Mare îi solicită preşedintelui ţării să vină în Parlament cu un mesaj referitor la acţiunile care vizează organizarea referendumului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Potrivit secretarului general al PRM, senatorul Gheorghe Funar, această problemă ar trebui să fie pentru instituţia preşedinţiei mai importantă decât scutirile de taxe acordate micilor producători de bere (Rompres).

Preşedintele PD, Emil Boc, a atras atenţia Consiliului Naţional Secuiesc, spunând că organizarea referendumurilor privind autonomia Ţinutului Secuiesc este "la limita Constituţiei şi a legalităţii". Liderul PD a mai spus că această acţiune este în contradicţie cu ceea ce se întâmplă în Europa, precum şi cu legile României. Ministrul de Interne, Vasile Blaga a precizat că prefecţii judeţelor în care se defăşoara referendumul nu au semnat până acum nimic ilegal.
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy, spune că decizia de înfiinţare a unei regiuni autonome pe criterii etnice trebuie luată în Parlament. El nu consideră o problemă prin organizarea referendumului de Consiliul Naţional SEcuiesc, pe care îl consideră un test social privind atitudinea oamenilor faţă de autonomie.

Locuitorii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţă în privinţa autonomiei. Consiliul naţional al secuilor face un referendum care nu are efecte juridice, dar ale cărui rezultate vor ajunge la Administraţia Prezidenţială, la Guvern şi la Forurile Europene. UDMR critică referendumul pe motiv că el scindează populaţia maghiară. Reprezantanţii Consiliului Naţional Secuiesc au declarat că, deşi este neoficial, referendumul pentru autonomie îşi propune să demonstreze dorinţa de autodeterminare a maghiarilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc, zonă care, potrivit membrilor Consiliului, ar urma să cuprindă judeţul Covasna, exceptând zona Întorsura Buzăului, judeţul Harghita şi o parte din Mureş. Votul se va face la urne mobile, singura urna fixă fiind în centrul oraşului Sovata.

Pentru că sunt aşteptaţi la vot nu doar cetăţenii de etnie maghiară, ci şi românii, buletinele de vot au fost tipărite bilingv. Voluntarii vor merge la toţi locuitorii, indiferent că este vorba de români sau maghiari.

Sâmbătă, 10 februarie, a început referendumul iniţiat de Consiliul Naţional Secuiesc, prin care se doreşte consultarea populaţiei secuieşti în privinţa cererii de autonomie. În prima zi a referendumului, 10% din populaţia din Secuime au fost consultată cu privire la autonomia teritorială, iar 99,5% dintre votanţi au susţinut autonomia Ţinutului Secuiesc.

Acţiunea a fost organizată fără acordul autorităţilor şi se va încheia pe 18 februarie. Referendumul se va desfăşura pe teritoriul a trei judeţe, Covasna, Harghita şi Mureş, care fac parte din regiunea revendicată. Pentru referendum, organizatorii au tipărit 80.000 de buletine de vot, distribuite de peste 250 de voluntari.

Antena 3

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close