Antena 3 CNN Politică Săftoiu a fost ?demis? de generalii SIE

Săftoiu a fost ?demis? de generalii SIE

Săftoiu a fost ?demis? de generalii SIE
19 Mar 2007   •   22:38

Fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, a fost demis de generalii din subordinea sa. Ipoteza este lansată în presa de marţi. Mai mult, ?Cotidianul? are informaţii, din surse SIE, că prin declaraţiile date în faţa Comisiei parlamentare de anchetă a preşedintelui Băsescu, Săftoiu a pus în pericol o serie de operaţiuni clasificate de nivel top-secret. ?Cotidianul? susţine că generalii din fruntea Serviciului de Informaţii Externe au reacţionat dur după ce Săftoiu le-a spus parlamentarilor din Comisia parlamentară de anchetă a preşedintelui Basescu că serviciul pe care îl conduce intercepteză telefoane pe teritoriul României.

Cei mai speriaţi de implicaţiile declaraţiilor directorului demisionar au fost şefii diviziilor Orient şi mai ales Orientul Apropiat. Generalii l-au acuzat pe Săftoiu că nu a fost capabil să explice parlamentarilor că SIE are aparatură şi efectuează interceptări ale discuţiilor din clădiri, vehicule, dar nu interceptează şi convorbiri telefonice, acestea sunt monitorizate de SRI şi predate SIE. "Filajul SIE este întrebuinţat pe Ťmomente operativeť, adică numai pe anumite cazuri. Pentru aceste filaje, SIE nu are nevoie de mandat de la judecător, nici măcar autorizaţie de la procuror. Doar pentru interceptările de telefonie fixă şi mobilă e necesară autorizarea din partea judecătorilor. Se poate folosi sistemul mixt: filaj-interceptări telefonice", susţin surse din SIE.

Mai mult, ?Cotidianul? scrie că unul dintre foştii directori adjuncţi ai SIE, generalul în rezervă Constantin Rotaru, care acum coordonează o structură particulară de informaţii nu este străin de situaţia lui Săftoiu. Dar nu numai generalii din SIE s-au supărat pe Claudiu Săftoiu. ?Cotidianul? dezvăluie, citând surse, că preşedintele Traian Băsescu i-ar fi cerut lui Săftoiu să deminisioneze pentru a ieşi onorabil din această situaţie.

Antena 3

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close