Antena 3 CNN Politică Scrisoarea lui Geoană către Băsescu

Scrisoarea lui Geoană către Băsescu

Scrisoarea lui Geoană către Băsescu
03 Mar 2007   •   12:36

Se pare că, în România, politicienii comunică mult mai bine prin intermediul scrisorilor. Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, că motivul pentru care social-democraţii cer amânarea alegerilor europarlamentare este criza politică declanşată de şeful statului. ?Partidul Social Democrat a susţinut de la bun început ca aceste alegeri să aibă loc în primăvara acestui an şi a fost cel care a propus data de 13 mai. Ce a determinat schimbarea atitudinii noastre? Criza politică majoră pe care aţi declanşat-o cu cinism imediat după 1 ianuarie 2007. Acuzaţiile reciproce de trafic de influenţă, valizele cu milioane de euro, bileţele puse deoparte pentru un şantaj ulterior, încălcările repetate ale Constituţiei. Paralizarea instituţiilor statului. Abandonarea agendei reale a cetăţenilor României?, se arată în scrisoarea preşedintelui social-democrat prezentată ca răspuns la scrisoarea trimisă, vineri, premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Geoană subliniază că adevărata cauză a discreditării ţării în ochii partenerilor noştri europeni şi euroatlantici o reprezintă vendeta politică de prost gust pe care şeful statului o are cu primul ministru, cu Parlamentul şi cu presa. ?Adevărata cauză, domnule preşedinte, sunteţi dumneavoastră. Când aţi început acest adevărat război nu v-a păsat nici de ţară şi nici de imaginea ei în lume. V-a interesat un singur lucru, să vă doborâţi, cu orice mijloace, adversarii. Atunci nu ştiaţi că vom avea alegeri pentru Parlamentul European??, menţionează liderul social-democrat.

El îl acuză pe şeful statului că a descoperit preocuparea partenerul europeni pentru evenimentele din România numai după ce au eşuat planurile sale privind doborârea adversarilor politici şi a organizării la sfârşitul lui martie a referendumului pentru votul uninominal, iar popularitatea sa a scăzut şi perspectiva suspendării sale este tot mai reală. ?Înainte de a merge în alegeri trebuie să nu uităm că legea electorală şi Constituţia ne obligă să creăm toate condiţiile ca cetăţenii să aleagă în deplină cunoştinţă de cauză. Este nevoie deci, domnule preşedinte, să clarificăm toate aceste acuzaţii cu care dumneavoastră şi domnul Tăriceanu aţi umplut spaţiul public în ultimele luni. Este nevoie ca oamenii să ştie adevărul, este nevoie să ştim cu toţii cine este mincinos, cine este şantajist şi cine este corupt?, subliniază Mircea Geoană.

El arată că numai după ce se va rezolva, pe căile democraţiei parlamentare, criza politică majoră pe care preşedintele şi premierul au provocat-o şi întreţinut-o, se va putea avea o atmosferă politică propice unei campanii electorale, aşa cum recomandă Uniunea Europeană. Geoană îi acuză pe premier şi pe şeful statului că problema alegerilor europarlamentare reprezintă pentru ei doar un exerciţiu de imagine personală şi mai adăugă că adevărata prioritate naţională este reîntoarcerea neîntârziată la problemele reale ale cetăţenilor României.

Şi premierul Tăriceanu a primit o scrisoare

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, vineri, primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, în timpul consultărilor pe care acesta le-a avut cu reprezentanţii partidelor parlamentare, o scrisoare în care şeful statului revine cu solicitarea de a nu amâna alegerile pentru Parlamentul European

În scrisoare, Traian Băsescu reaminteşte că opinia publică solicită instituţiilor statului, dar şi partidelor parlamentare, abordarea cât mai responsabilă a primului scrutin pentru alegerea viitorilor noştri parlamentari europeni şi că, în 20 decembrie 2006, Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat Legea pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, urmând ca executivul să oficializeze, prin Hotărâre de Guvern, data de 13 mai 2007.

?Ştiu că statele membre ale Uniunii Europene şi instituţiile comunitare se aşteaptă ca România să-şi demonstreze, cu această ocazie, deplina capacitate democratică. Avem datoria de a participa cât mai curând la dezbaterile europene, cu politicieni legitim mandataţi de poporul român?, se arată în textul scrisorii preşedintelui Băsescu către premier.

Rompres

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close