Antena 3 CNN Politică SIE ascultă telefoane fără mandat

SIE ascultă telefoane fără mandat

SIE ascultă telefoane fără mandat
13 Mar 2007   •   08:09
Şeful SIE, Claudiu Săftoiu, a recunoscut că SIE interceptează telefoane fără mandat de la judecător. Informaţia este publicată în ediţia de miercuri a ziarului ?Gândul? şi citată de Mediafax. Săftoiu a fost audiat marţi de Comisia care analizează posibilitatea suspendării preşedintelui Băsescu. La ieşire a refuzat să facă vreo decalaraţie. Potrivit unor surse din comisie, declaraţia şefului SIE va fi consemnată în raportul final. Primul anchetat de comisie a fost directorul SRI, George Cristian Maior, care a declarat, la ieşirea de la audieri, că serviciul pe care-l conduce este echidistant în furnizarea de informaţii, atât în relaţia cu preşedinetele, cât şi în cea cu premierul. Maior a mai precizat şi că serviciul pe care îl conduce nu a interceptat telefoanele miniştrilor Şereş şi Nagy.

Şi fostul director al SRI, Radu Timofte, a dat asigurări că Serviciul nu a supravegheat convorbirile telefonice ale miniştrilor. El a răspuns unor întrebări legate de activitatea desfăşurată de Serviciu în perioada 2005 - 2006. Timofte a declarat în faţa Comisiei că nu a existat nicio diferenţă în modul de informare a preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, SRI nu a realizat nicio supraveghere a activităţii acestuia. Radu Timofte a ţinut însă să precizeze că legile siguranţei naţionale nu permit SRI să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii. ?Când am iniţiat acet legi, am anticipat anumite ameninţări la adresa siguranţei României, aceste ameninţări au evoluat în timp, unele şi-au pierdut amploarea şi au apărut altele noi?.

Legile Siguranţei Naţionale îngrădesc activitatea SRI
Timofte a avertizat că aceste carenţe pot duce la crearea situaţiei în care premierul sau preşedintele să ceară informaţii dintr-un domeniu de activitate la care SRI nu are acoperire. Cât despre schimbarea sa din funcţie, Radu Timofte a declarat că nu poate fi vorba despre o schimbare politică. ?Aş avea să-mi reproşez mie anumite lucruri în legătură cu relaţia cu preşedintele: poate trebuia să fiu mai exigent cu mine, poate nu întotdeauna am înţeles exigenţele preşedintelui şi poate nu am răspuns la ele?, a precizat fostul director al SRI.

Teodor Atanasiu: ?nu mi s-a propus niciun târg?
Fostul ministru al Apărării a refăcut firul evenimentelor care au dus la demisia sa, precizând că nu a avut nicio discuţie directă cu preşedintele Traian Băsescu în care acesta să-l informeze cu privire la intenţiile sale. A avut loc însă în acea perioadă o întâlnire între şeful statului şi o delegaţie a Partidului Naţional Liberal, în urma căreia Atanasiu a fost pus la curent cu intenţia preşedintelui de a nu-l mai repune în funcţia de ministru. ?Nu mi s-a propus niciun târg, nici înainte şi nici după suspendare?, a subliniat Teodor Atanasiu.

Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close