Antena 3 CNN Politică Tăriceanu caută o formulă de Guvern

Tăriceanu caută o formulă de Guvern

Tăriceanu caută o formulă de Guvern
26 Mar 2007   •   08:07

Premierul Tăriceanu caută formule de guvernare fără democraţi, după ce a declarat că Alianţa PNL-PD a murit. Liberalii i-au dat mână liberă să caute o formulă de guvernare. Iar surse din PNL vorbesc deja despre un guvern minoritar format din liberali şi UDMR, pe care primul ministru ar urma să îl anunţe, măcar de principiu, miercuri, după şedinţa de Guvern. Vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban, a confirmat la Antena 3 că primul ministru îşi caută altă echipă guvernamentală. Şi vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune televizată că un Guvern format din liberali şi membri UDMR poate garanta eficienţa. Dacă acest tip de executiv se va bucura de o majoritate în Parlament, indiferent de ce coloratură politică, liberalii se declară mulţumiţi, însă numai dacă nu vor fi nevoiţi să facă vreo concesie legată de programul de guvernare.

La finalul unei şedinţe la PNL, premierul, care e şi preşedintele partidului, a declarat că asistăm, din cauza PD, la decesul Alianţei. Iar liberalii spun că decizia PD de a merge singuri în alegerile europene a fost picătura care a umplut paharul.

Democraţii consideră că este doar un pretext şi spun că tocmai amânarea alegerilor, decisă de premier, a declanşat criza. În plus, Emil Boc a susţinut la ?Ştirea Zilei? că democraţii nu pot fi acuzaţi că ?merg la două capete? pentru că participarea pe liste separate la euroalegeri nu este un motiv de rupere a Alianţei, care să fi fost specificat în protocol.

De dimineaţă, liderii liberali şi cei democraţi s-au întâlnit în cadrul Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei pentru a discuta despre restructurarea guvernului. Şedinţa a fost convocată de PNL. La finalul şedinţei, democraţii i-au acuzat pe liberali că vor să-i scoată cu orice preţ de la guvernare. Ca reacţie la declaraţiile premierului, liderul PD Emil Boc a precizat că democraţii au venit în bloc la Guvernare şi vor pleca tot în bloc. Liderii PD afirmă însă că vor susţine în continuare programul Alianţei, chiar dacă asta înseamnă trecerea în opoziţie. Democraţii spun că nu au de ce să iasă de la guvernare, atâta vreme cât miniştrii PD s-au dovedit a fi cei mai buni.

Şi cu toate acestea, în mediul politic se şi vorbeşte despre împărţirea posturilor pe care acum PD le ocupă în Guvern.

Nici preşedintele Băsescu nu vede cale de împăcare între PD şi PNL. Şi chiar dacă s-ar produce o "sfântă împăcare", după cum s-a exprimat preşedintele, ea nu ar rezolva criza politică, provocată în opinia preşedintelui de predarea arhivelor securităţii, de condamnarea comunismului, dar şi de faptul că tot mai mulţi oameni importanţi care au influenţă în partide ajung să se întâlnească cu procurorii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close