Antena 3 CNN Politică Tăriceanu cere amânarea euroalegerilor. PD spune "Nu!"

Tăriceanu cere amânarea euroalegerilor. PD spune "Nu!"

Tăriceanu cere amânarea euroalegerilor. PD spune "Nu!"
10 Mar 2007   •   11:58

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, sâmbătă, că va propune amânarea alegerilor pentru Parlamentul European. Decizia va fi discutată şi aprobată luni, 12 martie, într-o şedinţă specială de Guvern. Preşedintele Traian Băsescu intenţionează să participe la şedinţa de luni, pentru a cere premierului şi Executivului ca euroalegerile să nu fie amânate, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale. Tăriceanu susţine că apelul său pentru o campanie electorală a fost ignorat, iar partidele politice au preferat să continue jocul politicianist în locul unei dezbateri serioase. Premierul a apreciat că discuţiile de la Palatul Cotroceni iniţiate de preşedinte cu liderii partidelor parlamentare nu au condus la nicio concluzie, iar declaraţiile lui Traian Băsescu lasă de înţeles că acesta nu a renunţat la referendumul pentru votul uninominal.

Tăriceanu spune că are datoria ca prim ministru să apere interesele românilor şi nu va permite compromiterea primelor alegeri europene din ţara noastră ?pentru a fi pe placul unuia sau altuia dintre actorii politici?. În plus, Tăriceanu spune că nu a cerut un vot în PNL referitor la amânarea alegerilor "pentru că este o decizie pe care am luat-o ca prim ministru, nu ca preşedinte de partid".

Cererea de amânare a alegerilor pentru Parlamentul European dă liberalilor ocazia de a-l critica din nou pe preşedintele Băsescu. Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că unul dintre motivele amânării ar putea fi atitudinea şefului statului. Liberalii critică, de asemenea, continuarea demersurilor PSD şi PRM pentru suspendarea preşedintelui.

PD nu susţine amânarea alegerilor europene
Adriean Videanu, preşedintele executiv PD, a prezentat punctul de vedere al democraţilor referitor la declaraţia premierului. ?Nu sunt argumente suficiente care să susţină amânarea alegerilor din 13 mai. Premierul Tăriceanu să şi asume în totalitate această decizie pe care PD nu o va sprijini?, a declarat Videanu. Democraţii îi amintesc lui Tăriceanu că este ?prim ministru al Alianţei, nu al PNL, este co-preşedinte al Alianţei şi are obligaţia să participe la consolidarea acestei structuri. Constatăm cu suprindere că domnul prim ministru fără consultarea partenerilor de guvernare din nou s-a răzgândit, la propunerea opoziţiei, în contradictoriu cu partenerii de guvernare?.

Videanu spune că ?este fără precedent amânarea unor alegeri deja stabilite pentru care s-a demarat deja procesul electoral şi s-au cheltuit bani?. În plus, democraţii avertizează că România riscă să rămână în urma Bulgariei, care a anunţat vineri că face alegeri europene pe 20 mai, cu toate că, iniţial, anunţase că vor avea loc de abia în toamnă din motive financiare. Referitor la reacţia democraţilor, premierul a precizat că membrii PD din Guvern trebuie să decidă: ori sunt solidari cu primul-ministru, ori să treacă în opoziţie.

Reacţia celorlalte partide
Şi liderul UDMR, Marko Bela, a declarat pentru Mediafax că nu-i convine ca alegerile să fie amânate şi că va discuta cu miniştrii Uniunii poziţia pe care aceştia o vor adopta în şedinţa extraordinară a Guvernului. UDMR are o poziţie destul de rezervată referitor la posibilitatea amânării alegerilor. Chiar dacă se declarau de acord cu data de 13 mai, liderii UDMR recunosc că tensiunile de pe scena politică sunt o problemă reală.

Celalalte partide parlamentare declară că sunt de acord cu amânarea şi consideră corect gestul premierului. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, consideră că amânarea alegerilor era necesară pentru a se rezolva mai întâi criza politică. Opinia social democraţilor este împărtăşită şi de PRM. Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a declarat că amânarea alegerilor este necesară, deşi erau pregătiţi pentru data de 13 mai.

Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close