Antena 3 CNN Politică Tăriceanu cere amânarea suspendării

Tăriceanu cere amânarea suspendării

Tăriceanu cere amânarea suspendării
07 Feb 2007   •   15:28

Premierul Tăriceanu a făcut un apel fără precedent la opoziţie. Premierul a făcut un apel către clasa politică românească şi către preşedintele Traian Băsescu de a înceta atacurile şi de a crea un climat propice pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlamentul European. ?Demersurile pentru suspendarea preşedintelui reprezintă o eroare fără precedent în clasa politică a României?, a avertizat premierul, lansând o propunere către PSD: amânarea procesului de suspendare până după alegerile europarlamentare. Apelul premierului s-a referit şi la preşedintele Traian Băsescu: ?Fac un apel public către Preşedintele României să înceteze atacurile la instituţiile statului, să respecte Constituţia?.

Un apel surprinzător al lui Călin Popescu Tăriceanu. La fel de surprinzătoare a fost şi dezvăluirea vicepreşedintelui PNL, Teodor Meleşcanu. Acesta a declarat la Antena 3, la emisiunea Ştirea Zilei, că premierul a făcut acest apel la îndemnul ministrului democrat Sorin Frunzăverde, un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu. Un alt vicepreşedinte PNL, Ludovic Orban, susţine că ceea ce spune Teodor Meleşcanu nu este adevărat. Şi că apelul lansat de Tăriceanu repezintă o decizie luată de Biroul Politic al PNL.

Teodor Meleşcanu pare că s-a răzgândit. El a declarat joi pentru Mediafax că între apelul premierului referitor la amânarea procedurii de suspendare a preşedintelui Băsescu şi propunerea ministrului democrat Sorin Frunzăverde nu este nicio legătură. Ceea ce a propus premierul Tăriceanu este o îngheţare a dezbaterilor, fără a reprezenta un punct de vedere final. "Aş spune că între cele două chestiuni este tot atâta legătură cât între ploaia de afară şi dezbaterile din Parlamentul României", a adăugat Teodor Meleşcanu.

Reacţia social-democraţilor
Anunţul premierului a fost aşteptat cu mare interes în special de PSD, ai cărui lideri, jurişti şi parlamentari sunt concentraţi pe elaborarea documentului în care explică de ce cred că preşedintele trebuie suspendat. Imediat după conferinţa de presă a premierului a urmat o declaraţie a preşedintelui PSD, Mircea Geoană, care şi-a anunţat hotărârea de a continua procedura de suspendare a preşedintelui. Problema nu este dată de alegerile europene, ci de faptul că Guvernul nu funcţionează, este în plină criză, a avertizat liderul PSD. ?Nu e important când facem euroalegeri, ci când va funcţiona Guvernul României?, a declarat Mircea Geoană.

Partidul România Mare şi Partidul Conservator îl acuză pe premier că încearcă să îşi salveze fotoliul de premier.
Democraţii sunt evident de altă părere: apelul către PSD este un apel la normalitate, spune Emil Boc, în schimb apelul pentru preşedinte e un şantaj, în viziunea liderului PD.
UDMR îl laudă pe premier pentru această încercare de mediere, în timp ce preşedintele interimar al PLD, Theodor Stolojan, apreciază propunerea lui Tăriceanu de amânare a suspendării a şefului statului ca pe o formulă găsită de Tăriceanu şi de PSD, de ?a ieşi din prostia în care s-au băgat singuri\".

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close