Antena 3 CNN Politică Tăriceanu este şi ministru de externe

Tăriceanu este şi ministru de externe

Tăriceanu este şi ministru de externe
21 Mar 2007   •   16:35

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că, începând de miercuri, preia pe termen limitat, atribuţiile de ministru de externe. Motivul: blocajul creat de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a refuzat să semneze numirea la conducerea MAE a senatorului liberal, Adrian Cioroianu. Locul de la Externe a rămas vacant în urma demisiei lui Mihai Răzvan Ungureanu. Tăriceanu a precizat că a luat această decizie pentru a asigura o bună reprezentare a României peste hotare, mai ales în relaţia cu Uniunea Europeană. Premierul îl acuză pe şeful statului că a pus interesele personale deasupra celor ale ţării atunci când a refuzat fără un motiv clar acceptarea lui Cioroianu.

Premierul Tăriceanu l-a informat, în scris, şi pe preşedintele ţării de decizia luată. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a anunţat că primul ministru i-a transmis şefului statului o scrisoare prin care i-a comunicat că preia interimar postul de ministru al Afacerilor Externe şi i-a solicitat semnarea decretului de numire în funcţie.

Mihai Ungureanu şi-a dat demisia în 5 februarie, iar după două săptămâni, liberalii au anunţat numele succesorului propus, Adrian Cioroianu. Numai că, şeful statului a trebuit sa mediteze asupra numirii unui înlocuitor pentru Ungureanu. Astfel, postul este vacant de mai bine de o lună. Revocarea lui Ungureanu a fost semnată de abia săptămâna trecută.

În week-end-ul trecut, primul ministru a primit o înştiinţare scrisă din partea preşedintelui Băsescu în legătură cu refuzul de a-l numi pe Adrian Cioroianu în fruntea MAE, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru. Iar Constituţia nu a anticipat o asemenea situaţie. Aşa încât, premierul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu această situaţie de blocaj cauzată de preşedinte. Până se pronunţă această instanţă, postul va fi ocupat de Tăriceanu.

Nimeni nu critică decizia premierului de a prelua, interimar, portofoliul Externelor. Nici măcar democraţii. Ei recunosc că este o procedură constituţională. Liberalii însă cred că premierul nu ar trebui să se oprească aici, ci ar trebui să prezinte o nouă echipă guvernamentală. Fără democraţi. Social democraţii nu au mare încredere că gestul premierului va ajuta în vreun fel la rezolvarea crizei. Mai ales că Tăriceanu nu-şi va putea dedica tot timpul ministerului de externe. Nici conservatorii nu cred că demersul premierului ar fi în măsură să rezolve criza.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close