Antena 3 CNN Politică Theodor Paleologu nu vine la şefia MAE

Theodor Paleologu nu vine la şefia MAE

Theodor Paleologu nu vine la şefia MAE
06 Feb 2007   •   17:04

La finalul şedinţei Biroului Permanent Central al Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu a declarat că nu s-a stabilit încă cine va fi înlocuitorul lui Ungureanu Ministerul Afacerilor Externe. Nu s-a vorbit despre succesorul lui Ungureanu pentru că ?nu erau întrunite toate elementele pentru o asemenea decizie, dar la începutul săptămânii viitoare vom veni cu o propunere?, a adăugat purtătorul de cuvânt al Alianţei. S-a decis în schimb ca Ungureanu să conducă Institutul de Studii Liberale. ?Ungureanu a făcut o greşeală şi a ieşi onorabil din ea. Omul a vrut să răspundă foarte elegant suspiciunilor că ar face jocurile cuiva?, a declarat Crin Antonescu în cadrul unei emisiuni televizate.

UPDATE: Theodor Paleologu, fiul lui Alexandru Peleologu şi actualul ambasador al României în Danemarca ar putea fi candidatul PNL pentru fotoliul de la Externe. Actualul ambasador al României în Danemarca s-a declarat onorat de nominalizarea sa, însă spune că nu are de gând să accepte propunerea liberalilor.

Printre deciziile luate de liberali în şedinţa de marţi seară se numără desemnarea lui Ludovic Orban drept şeful campaniei pentru alegerile europarlamentare, dar şi păstrarea lui Radu Stroe în funcţia de Secretar General al Guvernului până la restructurarea finală a Guvernului. PNL a anunţat că nu va susţine o moţiune împotriva ministrului Justiţiei, Monica Macovei.

La ieşirea de la discuţii, Mihai Răzvan Ungureanu a întărit declaraţia potrivit căreia gestul de nu-l informa despre situaţia românilor din Irak pe premier este perfect justificat. În ceea ce priveşte nominalizarea unui succesor la Externe, Ungureanu a declarat că cea mai bună alegere ar avea în vedere pe ?cineva tânăr şi convingător?. Ungureanu a vorbit şi despre scandalul diplomatic din Italia, în care este implicat ambasadorul român la Roma. "Gestul său este nefiresc", a declarat de această dată Ungureanu, deşi în comunicatul remis de Ministerul de Externe se arăta că demersul celor 6 ambasadori este în perfectă concordanţă cu priorităţile României.

Şi premierul Călin Popescu Tăriceanu a calificat gestul ambasadorului român din Italia de a semna scrisoarea privind situaţia militară din Afganistan drept un gest ?neobişnuit, ieşit din uzanţele diplomatice, care va fi dificil de explicat prim-ministrului italian?. Declaraţia lui Tăriceanu vine în contextul unui adevărat scandal diplomatic stârnit de 6 ambasadori străini la Roma, între care şi ambasadorul României. Ei au semnat o scrisoare în care solicitau Italiei să nu se retragă din Afganistan, pentru a nu permite talibanilor să se reorganizeze.

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti
Ministerul Afacerilor Externe precizează, printr-un comunicat, că scrisoarea celor 6 diplomaţi reflectă pe deplin spiritul mesajelor transmise de toţi şefii de stat şi de guvern din statele aliate cu ocazia summit-ului NATO din noiembrie. ?Conţinutul acestui articol este perfect concordant cu priorităţile României, ţara noastră fiind un contributor important şi apreciat la eforturile internaţionale de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului?, se arată în comunicatul ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Srisoarea deschisă adresată italienilor a fost semnată de ambasadorii din SUA, Canada, Olanda, Australia şi România şi a fost publicată de ziarul La Republica, iar apoi preluată de Corriere de la Serra şi de toată presa italiană.

Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close