Antena 3 CNN Politică Tipografiile portocalii, privilegiate la eurovot

Tipografiile portocalii, privilegiate la eurovot

Tipografiile portocalii, privilegiate la eurovot
26 Feb 2007   •   08:38

Alegerile pentru Parlamentul European vor aduce bani serioşi patronilor de tipografii apropiaţi Guvernului. Şi asta pentru că tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare se va atribui fără licitaţie, prin negociere directă. Dezvăluirea apare în ?Cotidianul? de luni, care îl citează şi pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Acesta susţine că, dacă se respectă legea achiziţiilor publice în acest caz, vom vota în 2009.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a anunţat săptămâna trecută că Guvernul va face o derogare de la Legea achiziţiilor publice. Prin urmare, prefecţii vor avea libertatea de a încredinţa, pe bază de oferte restrânse, contractele de tipărire a buletinelor. Suma alocată de Executiv pentru procesul electoral din 13 mai se ridică la peste 6 milioane de euro.

În aceşti bani intră şi cheltuielile legate de amenajări, telefoane, benzină şi alte cheltuieli materiale, dar partea cea mai substanţială va merge pe buletinele de vot propriu-zise. Oficialităţile spun că, în funcţie de necesităţi, fondurile ar putea fi suplimentate.

Procedura nu este nouă în România şi a fost reproşată şi Guvernului Năstase. În toamna lui 2004, presa a dezvăluit modul prin care tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile generale a fost atribuită prin negociere directă de prefecţii de atunci unor apropiaţi ai Partidului Social Democrat.

Listele cu candidaţi ale partidelor politice vor fi definitive abia la sfârşitul lunii aprilie, şi numai atunci Biroul Electoral Central va stabili modelul, formatul buletinelor de vot şi numărul de pagini al acestora. Din acel moment, mai sunt doar două săptămâni până la ziua alegerilor. Pentru alegerile din 13 mai vor fi tipărite în jur de 20 de milioane de buletine de vot.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close