Antena 3 CNN Politică UDMR: Limba maghiară să fie oficială nu numai în secuime, ci în toată Transilvania

UDMR: Limba maghiară să fie oficială nu numai în secuime, ci în toată Transilvania

UDMR: Limba maghiară să fie oficială nu numai în secuime, ci în toată Transilvania
Sursa foto: secuime
11 Feb 2010   •   18:02

Limba maghiară este oficială de facto în secuime, dar UDMR vrea ca aceasta să fie şi de iure oficială în toată Transilvania, a afirmat joi, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. El a declarat că nu este o noutate ceea ce solicită Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), şi anume declararea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc.
Antal a amintit că şi reprezentanţii UDMR "au spus, au scris, au vorbit de foarte multe ori despre necesitate legalizării limbii maghiare în Transilvania", iar Uniunea nu s-a referit doar la secuime, unde "de facto limba maghiară oarecum este o limbă oficială".
"La anumite instituţii militarizate acest lucru încă nu se aplică, ceea ce este o problemă, dar de facto în secuime limba maghiară este limbă oficială", a spus Antal.
"Asta a spus întotdeauna UDMR, ca pe lângă limba română, şi limba maghiară să fie limbă oficială în Transilvania", a afirmat liderul UDMR Sfântu Gheorghe.
Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc a făcut public un proiect de hotărâre privind oficializarea limbii maghiare în regiune şi, potrivit documentului, autorităţile publice vor trebui să asigure condiţiile care oferă deplina egalitate a limbilor maghiară şi română.
Proiectul are patru puncte, dintre care primul prevede că "limba maghiară este limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, având un statut identic cu limba oficială a statului".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR Transilvania maghiara
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close