Antena 3 CNN Politică UE stă cu ochii pe ministrul Macovei

UE stă cu ochii pe ministrul Macovei

UE stă cu ochii pe ministrul Macovei
27 Mar 2007   •   08:43

Uniunea Europeană stă cu ochii pe România în cazul ministrului Monica Macovei - acesta este mesajul unui comentariu apărut în ediţia electronică a cotidianului Financial Times. Autorii articolului preiau declaraţia premierului Tăriceanu, care a sugerat că ar putea să o demită pe Monica Macovei din cauza refuzului ei constant de a coopera cu ceilalţi membri ai Guvernului.

Monica Macovei este percepută în Occident ca fiind iniţiatoarea măsurilor riguroase în lupta împotriva corupţiei şi de reformare a sistemului juridic, iar orice acţiune care ar duce la demiterea sa va fi atent supravegheată de Uniunea European, subliniază Financial Times. Publicaţia britanică ridică unele semne de întrebare cu privire la motivele pentru care Tăriceanu ar putea să o demită pe Monica Macovei.

Jurnaliştii sugerează că aceasta este indezirabilă fie din cauza amplorii eforturilor sale de combatere a corupţiei, fie din cauza refuzului său de a face compromisuri. În plus, atrag atenţia cei de la Financial Times, mulţi oficialii de la Bruxelles, printre care şi Franco Frattini, şi-au exprimat sprijinul pentru ministrul român al Justiţiei. Ba mai mult vicepreşedintele Bundestagului, Susane Kastner, a avertizat că demiterea Monicăi Macovei ar putea declanşa una din "clauzele de salvgardare" ale României, stipulate în tratatul de aderare.

Totuşi, o serie de oficiali comunitari susţin că ar fi timpul că "eroul aderării României", aşa cum a fost numită Monica Macovei să se retragă în cazul în care nu se mai bucură de încrederea premierului sau a preşedintelui român, concluzionează jurnaliştii de la Financial Times.

Antena 3

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close