Antena 3 CNN Politică Ungureanu a fost eliberat din funcţie

Ungureanu a fost eliberat din funcţie

Ungureanu a fost eliberat din funcţie
13 Mar 2007   •   10:55

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Adriana Săftoiu, a anunţat că preşedintele Băsescu a semnat încă de luni decretul de eliberare din funcţie a ministrului Mihai Răzvan Ungureanu. Şeful statului nu a anunţat public decizia sa pentru că a vrut să îl anunţe personal pe fostul şef de la MAE. Săftoiu a explicat că preşedintele a amânat eliberarea din funcţie a ministrului demisionar pentru ca România să fie bine pregătită pentru reuniunea miniştrilor de externe ai UE din 5 martie şi pentru Consiliul European de primăvară.

În ceea ce îl priveşte pe Adrian Cioroianu, preşedintele nu a semnat numirea sa în funcţie. Săftoiu a precizat că şeful statului i-a comunicat premierului Tăriceanu încă din 19 februarie că ?are reţineri privind această nominalizare? şi i-a propus ca numirea acestuia să fie făcută în cadrul restructurării Guvernului. Dacă noua formulă guvernamentală cu Cioroianu trece de Parlament, preşedintele va semna şi numirea sa. Ca să nu fie înţeles greşit, Băsescu a ţinut să sublinieze, prin vocea purtătoarei de cuvânt, că aprecizază activitatea parlamentară a lui Cioroianu, care este ?un tânăr de perspectivă?. Dar pentru MAE ar dori totuşi o persoană cu experienţă de politică externă pentrua asigura continuitatea proiectelor demarate în ultimii doi ani.

Băsescu reclamat la Curtea Constituţională
Anunţul de la preşidinţie a coincis cu decizia premierului de a-l reclama pe preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională pentru că nu dăduse până acum decretul de revocare a lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcţia de ministru de Externe.

Ungureanu a demisionat pe 5 februarie. Liberalii l-au propus în loc pe Adrian Cioroianu, pe 19 februarie. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României şi Guvern şi să intervină în baza competenţelor sale de înaltă autoritate publică pentru a repune în legalitate constituţională raporturile dintre Preşedinte şi Guvern în această problemă.

Şi liderul PSD consideră că în momentul de faţă Ungureanu conduce ilegal Ministerul de Externe. Mircea Geoană consideră că acest interimat prelungit trebuie curmat. pentru a opri debandada din întreaga instituţie, care se reflectă şi în relaţia bizară cu Republica Moldova.

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a refuzat să comenteze gestul premierului. Pe de altă parte, conservatorii şi-au reafirmat sprijinul pentru Adrian Cioroianu, nominalizat de PNL să îl înlocuiască pe Ungureanu. Senatorul Sabin Cutaş susţine chiar că şi preşedintele Băsescu ar trebui să fie de acord cu această nominalizare.

Ministrul demisionar Mihai-Răzvan Ungureanu va organiza miercuri o conferinţă de presă în care va prezenta bilanţul mandatului său de peste doi ani la conducerea diplomaţiei române.

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close