Antena 3 CNN Politică Van Rompuy: Voi conlucra cu preşedinţia lituaniană pentru aderarea României la Schengen

Van Rompuy: Voi conlucra cu preşedinţia lituaniană pentru aderarea României la Schengen

Van Rompuy: Voi conlucra cu preşedinţia lituaniană pentru aderarea României la Schengen
de M.T.    |    25 Apr 2013   •   19:43

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat, joi, la finalul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu, că va conlucra cu preşedinţia lituaniană în a doua jumătate a acestui an pentru a ajunge la un progres în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen.

„Voi conlucra cu preşedinţia lituaniană în a doua jumătate a acestui an pentru a ajunge la progres pe calea pentru integrarea în Zona Schengen, una dintre realizările importante ale integrării europene", a declarat preşedintele Consiliului European, citat de Mediafax.

Precizarea lui Van Rompuy a venit după ce Traian Băsescu a declarat în urma întrevederii cu oficialul european că a discutat cu acesta despre o „strategie" de ieşire a României din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, după luna decembrie.

„Am abordat în discuţiile cu domnul preşedinte şi problemele de interes direct pentru România, problema Schengen, problema MCV şi analiza după decembrie a unei proceduri de ieşire, o strategie de ieşire din acest mecanism", a spus Băsescu.

Noi rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria vor fi prezentate în luna decembrie a acestui an.

Premierul Victor Ponta a anunţat, la finele lunii martie, că va trimite preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare în care va solicita puncte şi ţinte concrete pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Eurodeputaţii USL au cerut, tot în martie, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European, un calendar de încheiere a monitorizării României şi Bulgariei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), reprezentantul Comisiei Europene arătând însă că aceasta va continua ca şi până acum.

×
Parteneri
Fenomenul ciudat apărut pe cerul Turciei înainte de cutremur
x close