Antena 3 CNN Război în Israel Bogdan Chirieac: "Planul Hamas funcționează ireproșabil. Lumea arabă se uită la Rusia ca la un aliat. Doar SUA le mai pot face față"

Bogdan Chirieac: "Planul Hamas funcționează ireproșabil. Lumea arabă se uită la Rusia ca la un aliat. Doar SUA le mai pot face față"

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat ultimele evoluții asociate războiului pe care gruparea islamistă Hamas l-a declanșat împotriva statului Israel.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2023   •   18:20

Încă de zilele trecute, Hamas a chemat la o mobilizare a tuturor palestinienilor din întreaga lume și a susținătorilor lor.

Efectele s-au tradus prin numeroase demonstrații pro Gaza în orașele mari din Occident, dar și prin incidente în apropierea frontierelor statului evreu cu Liban și Iordania.

"Deocamdată sunt impresionat de faptul că planul criminal al Hamas funcționează ireproșabil. Ei au mers pe această idee: au comis atrocitățile în Israel, inimaginabile și fără precedent. Israel a bombardat deocamdată diverse sedii ale Hamas de pe teritoriul Fâșiei Gaza. N-a intrat încă terestru. Au făcut mobilizarea generală a 300.000 de militari, în afară de armata regulată și sunt gata să intre în Gaza, dar n-au intrat.

Citește și: Demonstrații masive în Iran, în sprijinul palestinienilor din Gaza | Iordanienii au luat cu asalt granița cu Israel în timpul vizitei lui Antony Blinken

Între timp Hamas, care folosește cetățenii palestinieni drept scuturi umane, Gaza au reușit să mobilizeze (oameni) de o parte și de alta a planetei. În Iordania au încercat să treacă granița către Israel. În Cisiordania, unde este (președintele palestinian) Mahmoud Abbas, cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei, au murit trei oameni.

În Liban, Hezbollah, finanțat direct de către Iran, ca și Hamas, spune că va participa direct la război.

Dar, dincolo de aceste lucruri, în Europa, în afară de aceste demonstrații (pro palestinieni), au avut loc crime. Au fost uciși oameni pentru simplul fapt că erau evrei în Marea Britanie, în Franța, în Suedia. De un absurd total, un diplomat israelian este înjunghiat la Beijing. 

Bogdan Chirieac: "Lumea arabă se uită la Putin ca la un aliat"

Trecem peste faptul că în dimineața atacului de sâmbăta trecută, doi turiști israelieni care vizitau Egiptul au fost lichidați, împreună cu ghidul lor egiptean, de un polițist egiptean, doar pentru că erau evrei. Deci se mișcă foarte multe lucruri. Ei (Hamas) au mizat pe aceste lucruri. Dincolo de faptul că, repet, încă n-a început vânătoarea de teroriști Hamas în Gaza.

Între timp, Liga Arabă s-a prezentat la Vladimir Putin, la Moscova. Putin - criminal de război - ne sfătuiește, ne spune 'dacă bărbații hotărăsc să se lupte între ei, lăsați-i să se lupte. Dar, ce aveți cu femeile și copiii?' Deci tu, Putin, spui asta lumii civilizate, după ce ai săvârșit în Ucraina, iar lumea arabă se uită deja acuma la Federația Rusă ca la un aliat.

Deci lucrurile cred că trebuie cumva reglate la nivelul cel mai înalt și cu prezența importantă, dedicată și bine țintită a Statelor Unite. Pentru că altcineva nu mai are puterea, în lume, să facă față", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

×
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close