Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 23 | Tancurile israeliene intră adânc în Gaza: 450 de ţinte distruse într-o zi. Mii de palestinieni au spart depozitele cu ajutoare ale ONU, luând mâncare

Război în Israel, ziua 23 | Tancurile israeliene intră adânc în Gaza: 450 de ţinte distruse într-o zi. Mii de palestinieni au spart depozitele cu ajutoare ale ONU, luând mâncare

Război în Israel, ziua 23. Bombardamente puternice au loc în duminică în nordul teritoriului, tancurile israeliene înaintează, iar oficialii de la Tel Aviv avertizează că Hamas va fi distrus.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Oct 2023   •   11:40

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Biden îl presează pe Netanyahu să protejeze civilii și să crească ajutorul pentru Gaza
  • Noi atacuri cu rachete au fost lansate din Liban către Israel
  • Mii de locuitori din Gaza au spart depozitele cu ajutoare, luând mâncare
  • Bilanţul morţilor în Fâşia Gaza depăşeşte 8.000, dintre care jumătate sunt copii
  • Tancurile israeliene intră adânc în Gaza: 450 de ţinte distruse într-o zi
  • Sute de români sunt blocaţi în Fâşia Gaza şi strigă după ajutor
  • Qatar: Operațiunea terestră israeliană complică eforturile de eliberare a ostaticilor
  • Președintele Crucii Roșii: Situația umanitară din Gaza este un „eșec catastrofal”
  • Comunicațiile, restabilite treptat în Fâșia Gaza

 

Update 21:50 Biden îl presează pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să protejeze civilii și să crească ajutorul pentru Gaza, notează Reuters.

Președintele american Joe Biden a subliniat necesitatea ca Israelul să-și apere cetățenii de terorism într-un mod care să protejeze civilii, în timpul unei convorbiri telefonice duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunțat Casa Albă.

De asemenea, Biden "a subliniat necesitatea de a crește imediat și în mod semnificativ fluxul de asistență umanitară pentru a răspunde nevoilor civililor din Gaza".

Update 21:00 Un aeroport din Rusia a fost luat cu asalt de o mulţime violentă, după ce un avion a aterizat de la Tel Aviv

Update 20:00 Organizația Salvați Copiii: "În doar trei săptămâni, în Fâșia Gaza au fost uciși mai mulți copii decât în 2022, în toate zonele de conflict din lume"

Update 19:50 Premierul britanic și Emmanuel Macron au subliniat importanța ajutorului umanitar în Gaza. Cei doi lideri au convenit să colaboreze atât pentru furnizarea de alimente, combustibil, apă și medicamente, cât și pentru scoaterea cetățenilor străini.

De asemenea, ei și-au exprimat îngrijorarea comună cu privire la riscul de escaladare a conflictului în regiunea mai largă, în special în Cisiordania.

Cei doi lideri au subliniat că Hamas nu reprezintă palestinienii obișnuiți, iar barbaria lor nu ar trebui să submineze aspirațiile legitime ale poporului palestinian.

Update 18:20 Șase rachete au fost lansate din Liban către zona de nord a Israelului. De asemenea, o celulă teroristă din Liban a încercat să lanseze, într-o altă zonă, rachete antitanc spre teritoriul israelian, însă soldații au reușit să respingă atacul.

Update 17:00 Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a făcut noi declarații despre situația de pe front.

"Continuăm să luptăm în Gaza. Înaintăm în etapele războiului conform planurilor puse la cale. IDF extinde treptat activitatea terestră și ordinea de bătaie. Hamas a comis un masacru crimial și ține ostatici. Fac un apel către întreaga lume să se alăture apelului de returnare a răpiților. 

Continuăm să rămânem în nord la un nivel foarte ridicat de pregătire și vigilență pentru orice scenariu. În Iudeea și Samaria, IDF și Serviciul de Securitate întreprind contramăsuri majore. De la începutul războiului, am arestat 600 de activiști Hamas", a transmis purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Update 15:00 - Economia Israelului ar putea scădea cu 11% pe o bază analizată în ultimele trei luni ale anului, pe măsură ce războiul țării cu Hamas se intensifică, spun cele mai noi date ale JPMorgan Chase & Co.

Proiecțiile inițiale ale băncii cu privire la impactul economic al conflictului, care a izbucnit pe 7 octombrie, când militanții Hamas au năvălit în sudul Israelului, au fost "prea optimiste", au scris analiștii, inclusiv Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, într-o notă din 27 octombrie.

Estimările creditorului sunt printre cele mai pesimiste de până acum ale analiștilor de pe Wall Street. Cu toate acestea, investitorii au vândut deja masiv active israeliene. 

Compania JPMorgan mai vede produsul intern brut al Israelului în creștere cu 2,5% în acest an și cu 2% în 2024. Estimarea privind scăderea de 11% între octombrie și decembrie se referă la creșterea ajustată sezonier față de trimestrul al treilea.

Update 14:00 - Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a prezentat scuze duminică pentru că a dat vina nepregătirii Israelului pe spionajul israelian, după acuzaţii în acest sens ale fostului premier israelian Yair Lapid, liderul opoziţiei israeliene.

"M-am înșelat. Lucrurile pe care le-am spus în urma conferinței de presă nu ar fi trebuit spuse și îmi cer scuze pentru asta. 

Susțin deplin tuturor șefii armelor de securitate, pe șeful Statului Major și pe comandanții și soldații IDF care sunt pe front și luptă pentru casă. Împreună vom învinge", a scris Netanyahu, pe X.

Benjamin Netanyahu scria anterior pe X - un mesaj şters ulterior - că "niciodată, în nicio circumstanţă" nu a fost "alertat cu privire la intenţiile belicoase ale Hamas".
"Toţi responsabilii cu securitatea, inclusiv şeful serviciilor militare (Agaf Ha-Modi-AMAN) şi şeful securităţii interne (Shin Bet) estimau că Hamas se temea să acţioneze şi căuta un aranjament. 

Aceasta este evaluarea care a fost prezentată de mai multe ori premierului şi Cabinetului de către toţi responsabilii securităţii şi comunitatea de informaţii. Până în momentul în care a izbucnit războiul", scria el.

Update 13:00 - Preşedintele Israelului, Yitzhak Herzog, se va întâlni la ora 16 cu reprezentanţii familiilor persoanelor răpite şi dispărute la Casa Președintelui din Ierusalim.

Sunt circa 230 de ostatici de mai bine de trei săptămâni în mâinile grupării teroriste Hamas.

Update 12:00 - La această oră, la Tel Aviv începe consiliul de război convocat de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Sunt deja trei săptămâni de tensiuni mari în Orientul Mijlociu şi se cer decizii ferme.

Cel mai probabil, aici se vor discuta paşii următori care se vor lua în aceasta luptă terestră începută încă de joi noapte.

Aseară, Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni să se aştepte la o campanie militară lungă şi dură.

Update 11:50 - Mii de locuitori din Gaza au spart depozitele cu ajutoare din sudul și mijlocul Fâșiei, luând făină și alte provizii de bază.

Update 11:30 - Bilanţul morţilor în Fâşia Gaza depăşeşte 8.000, dintre care jumătate sunt copii

Ministerul Sănătăţii anunţă duminică că peste 8.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul.

"Bilanţul morţilor al agresiunii israeliene depăşeşte 8.000, dintre care jumătate sunt copii", a anunţat ministerul Sănătăţii al Hamas, în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit AFP. Pe de altă parte, Autoritatea Palestiniană a anunţat că trei palestinieni au fost ucişi de militari israelieni în Cisiordania ocupată.

Update 10:30 - Tancurile israeliene intră adânc în Gaza: 450 de ţinte distruse într-o zi

Avioanele de luptă ale forţelor armate israeliene au lovit peste 450 de obiective militare ale Hamas din Fâşia Gaza, inclusiv centre operaţionale şi posturi de observare a rachetelor antitanc, în ultimele 24 de ore.

Ca parte a extinderii activităţilor terestre, forţele de luptă au lovit celule teroriste care au încercat să atace forţele israeliene, cât şi celule teroriste care plănuiau să lanseze rachete antitanc către Israel.

Sunt şi doi răniţi, spun forţele militare israeliene: un ofiţer IDF a fost grav rănit, fiind lovit de un obuz în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce un soldat a fost rănit când se lupta cu teroriştii în nordul enclavei. Ambii au fost duşi la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Update 09:55Sute de români sunt blocaţi în Fâşia Gaza şi strigă după ajutor

Update 09:15Operațiunea terestră israeliană din Gaza, care a început sâmbătă, complică eforturile de eliberare a ostaticilor luați de Hamas, a declarat guvernul din Qatar.

Update 08:30 - Comitetul Internațional al Crucii Roșii a cerut o dezescaladare imediată a ostilităților în Gaza și livrarea de ajutor umanitar. 

"Un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolereze", susține președintele Comitetului.

"Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur unde să se ducă în Gaza, pe fondul bombardamentelor masive, iar cu un asediu militar în vigoare nu există nici un răspuns umanitar adecvat posibil în prezent. 

Acesta este un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolereze", a declarat președintele CICR, Mirjana Spoljaric, potrivit CNN.

Spoljaric a adăugat că "imperativul imediat trebuie să fie acela de a salva vieți".

"În conformitate cu dreptul umanitar internațional, părțile sunt obligate să protejeze civilii de efectele operațiunilor militare în orice moment, să facă distincția între civili și ținte militare și să nu folosească niciodată scuturi umane pentru a împiedica atacarea obiectivelor militare", a mai spus Spoljaric.

De asemenea, CICR a cerut "eliberarea imediată a tuturor ostaticilor" și a reiterat oferta anterioară a organizației de a facilita orice operațiune viitoare de eliberare a ostaticilor.

Update 08:15 - Forţele terestre israeliene sunt în Gaza, după ce au intrat în enclavă peste noapte, în timp ce palestinienii au experimentat ce au descris ca a fi cea mai intensă rundă de atacuri aeriene de când Israelul a început represaliile împotriva atacului terorist din 7 octombrie al Hamas.

Forteţele terestre israeliene şi-au extins operaţiunea aşadar, la care participă unităţi de infanterie blindate cu artilerie şi focuri grele.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a spus că forţele sunt pe teren şi continuă luptele, iar declaraţia sa confirmă faptul că operaţiunea militară s-a extins semnificativ.

Update 08:00 - Comunicațiile telefonice și conectarea la internet revin treptat în Fâșia Gaza duminică dimineața, potrivit companiei de telecomunicații din Palestina, citată de The Guardian.

"Echipele noastre tehnice se ocupă de pagubele produse la infrastructura internă a rețelei în condiții dificile", a transmis compania Paltel, pe rețelele de socializare.

Distrugerea conexiunilor telefonice și de internet a aruncat Gaza, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un vid informațional în mijlocul celui mai puternic bombardament aerian din timpul războiului de până acum. 

Cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se aflau deja în întuneric, după ce cea mai mare parte a energiei electrice a fost întreruptă, iar combustibilul pentru generatoare s-a epuizat.

Niciun ajutor internațional nu a intrat sâmbătă în Fâșia Gaza, potrivit Semilunii Roșii palestiniene.

Sâmbătă, liderul Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat că este gata să încheie "imediat" un schimb de ostatici pe care mişcarea sa îi are pentru "toţi prizonierii palestinieni" încarceraţi de Israel, informează AFP.

"Suntem gata să încheiem imediat un schimb pentru eliberarea tuturor prizonierilor din închisorile inamicului sionist, în schimbul tuturor ostaticilor aflaţi în mâinile rezistenţei", a declarat Sinwar, într-un comunicat difuzat de mişcarea palestiniană.

Aceasta este prima luare de poziţie a liderului Hamas de la începutul războiului, pe 7 octombrie, potrivit Agerpres.

Mark Regev, principalul consilier al premierului Netanyahu, a vorbit la Antena 3 CNN despre faptul că armata israeliană este pregătită pentru o eventuală escaladare a războiului pornit pe data de 7 octombrie de către gruparea teroristă palestiniană.

Război în Israel, 28 octombrie 2023 | Israel îşi retrage personalul diplomatic din Turcia, după declaraţiile lui Erdogan

Război în Israel, 27 octombrie 2023 | Tancurile israeliene au trecut de gardul de frontieră în nordul Fâşiei Gaza

Război în Israel, 26 octombrie 2023 | Rusia cere grupării teroriste palestiniene să elibereze imediat cetăţenii străini ostatici din Gaza

Război în Israel, 25 octombrie 2023 | Israelul spune că mai mult de jumătate dintre ostatici au naționalitate străină

Război în Israel, 24 octombrie 2023 | SUA, Israel, Qatar și Hamas, în negocieri pentru eliberarea mai multor ostatici

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close