Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 18 | SUA, Israel, Qatar și Hamas, în negocieri pentru eliberarea mai multor ostatici

Război în Israel. Ziua 18 | SUA, Israel, Qatar și Hamas, în negocieri pentru eliberarea mai multor ostatici

Război în Israel. Ziua 18. Președintele Franței a ajuns în Israel, unde va discuta cu premierul Benjamin Netanyahu despre criza din Fâșia Gaza.

de Ştefan Petrică    |    Anamaria Nedelcoff    |    24 Oct 2023   •   20:51

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Blinken, la ONU: SUA nu vor război cu Iranul, dar se vor apăra
  • IDF anunță că a omorât cel puțin 10 teroriști Hamas într-o tentativă de infiltrare maritimă
  • ONU afirmă că niciun camion cu ajutoare nu a intrat marți în Gaza
  • Atac cu rachete asupra unei baze militare din Irak, unde sunt staționate forțe internaționale
  • IDF anunță că a eliminat trei comandanți militari ai Hamas în ultimele ore
  • Consilier al lui Natanyahu: combustibilul din Gaza alimentează rachetele teroriștilor
  • SUA și Israel negociază cu Hamas prin intermediul Qatar, pentru eliberarea mai multor ostatici
  • Ministerul Sănătății din Gaza: Cel mai mare număr de morți într-o singură zi, de la începutul războiului
  • Biden i-a cerut lui Netanyahu să permită "un flux continuu de ajutor umanitar" în Gaza
  • Mărturia unui român blocat în Gaza, care a supraviețuit unui bombardament israelian: "Doamne, nu mai putem!"
  • Ministerul palestinian al Sănătății: aproape 6.000 de morți în Gaza, de la începutul războiului
  • Israelul acuză Hamas că a confiscat combustibilul de care au nevoie spitalele și civilii din Gaza
  • Radu Tudor:  "Axa răului încearcă să destabilizeze relația dintre Israel și SUA"
  • SUA au trimis Iranului două mesaje în legătură cu războiul din Gaza, dezvăluie ministrul de Externe de la Teheran
  • Negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza au eşuat
  • Președintele Franței a ajuns în Israel
  • Armata israeliană a lovit 400 de ținte ale grupării teroriste. Cel puțin trei lideri, uciși 
  • Primele convoaie cu ajutoare pentru civilii din Gaza, insuficiente pentru oamenii afectaţi de război
  • Israelul a confirmat eliberarea a încă doi ostatici. Sunt două femei
  • Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare
  • Canalele oficiale Telegram ale Hamas şi al-Qassam au devenit inaccesibile pentru cei care folosesc aplicaţia prin Google Play Store
  • Salvaţi Copiii solicită încetarea imediată a focului în Gaza
  • Israelul nu permite intrarea de combustibil în Gaza
  • Google Maps şi Waze dezactivează opţiunile de urmărire live a traficului

Update 23:30 Blinken, la ONU: SUA nu vor război cu Iranul, dar se vor apăra.

Statele Unite au declarat marți la Națiunile Unite că nu doresc un conflict cu Iranul, dar secretarul de stat Antony Blinken a avertizat că Washingtonul va acționa rapid și decisiv dacă Iranul sau împuterniciții săi vor ataca personalul american oriunde, potrivit Reuters.

Blinken s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, pe fondul temerilor internaționale că conflictul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza, susținuți de Iran, s-ar putea transforma într-un război mai amplu, atrăgând și Hezbollah din Liban, puternic înarmat și susținut de Teheran.

"Statele Unite nu caută un conflict cu Iranul. Nu dorim ca acest război să se extindă. Dar dacă Iranul sau reprezentanții săi vor ataca personalul american oriunde, nu faceți nicio greșeală: ne vom apăra poporul, ne vom apăra securitatea - rapid și decisiv”.

Armata americană ia noi măsuri pentru a-și proteja trupele din Orientul Mijlociu, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de atacurile comise de grupuri susținute de Iran, au declarat oficiali pentru Reuters. De asemenea, SUA au trimis nave de război și avioane de luptă în regiune pentru a încerca să descurajeze Iranul și grupurile susținute de acesta, inclusiv două portavioane.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la comentariile lui Blinken. Iranul urma să se adreseze mai târziu în cursul zilei de marți în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate privind Orientul Mijlociu.

"Facem apel la toate statele membre să trimită un mesaj ferm și unitar oricărui stat sau actor non-statal care are în vedere deschiderea unui alt front în acest conflict împotriva Israelului sau care ar putea viza partenerii Israelului, inclusiv Statele Unite: nu o faceți. Nu aruncați combustibil pe foc”, a declarat Blinken.

Aflat alături de omologii săi arabi, ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat reporterilor de la Națiunile Unite că amenințarea extinderii conflictului este un "pericol real”.

"Facem cu toții tot ce putem pentru a-l opri. Există amenințarea ca acesta să se extindă în Cisiordania, în Liban, pe alte fronturi. Niciunul dintre noi nu dorește acest lucru, cu toții lucrăm împotriva acestui lucru”, a spus el.

Update 23:00 IDF anunță că a omorât cel puțin 10 teroriști Hamas într-o tentativă de infiltrare maritimă
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că teroriștii au folosit tuneluri din Fâșia Gaza spre apele deschise în încercarea de a se infiltra în Israel.

Cel puțin zece teroriști Hamas au fost uciși în apele din largul țărmului orașului Zikim, situat la granița sudică a Fâșiei Gaza, după ce au încercat să se infiltreze în Israel, a anunțat marți seara presa israeliană, potrivit Jerusalem Post.

Au fost raportate focuri de armă puternice între forțele de securitate israeliene și teroriștii infiltrați. De asemenea, un elicopter al forțelor aeriene israeliene s-ar fi aflat la locul tentativei de infiltrare.

Sirenele au răsunat în orașele de frontieră din Gaza Zikim, Nativ Ha'asara și Karmia, iar locuitorilor li s-a spus să se adăpostească, în timp ce Forțele de Apărare israeliene au scanat zona pentru a căuta "oameni-broască" teroriști infiltrați, după cum a afirmat Hamas într-o declarație.

Brigăzile al-Qassam ale Hamas au declarat că teroriștii săi infiltrați "au reușit să se infiltreze pe mare și pe uscat" și că un schimb de focuri este în curs de desfășurare.

Forțele de apărare israeliene au declarat ulterior că avioanele de luptă israeliene au lovit infrastructura militară din care teroriștii au plecat din Gaza.

Update 22:00 ONU afirmă că niciun camion cu ajutoare nu a intrat marți în Gaza.

Douăzeci de camioane nu au putut transporta marți ajutoare pentru civilii palestinieni din Fâșia Gaza asediată, a anunțat ONU, în timp ce președintele american Joe Biden a calificat eforturile umanitare de a livra ajutoare prin intermediul unei treceri din Egipt ca fiind "insuficient de rapide”.

"Sperăm că materialele vor putea intra mâine în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru ajutor, Eri Kaneko. Ea nu a precizat de ce camioanele nu au putut trece marți în Gaza din Egipt.

Statele Unite negociază cu Israelul, Egiptul și Națiunile Unite pentru a încerca să creeze un mecanism de livrare care să permită intrarea ajutoarelor în Gaza. Aceștia se ceartă în legătură cu procedurile de inspecție a ajutoarelor și cu bombardamentele de pe partea Gaza a frontierei.

Întrebat marți de reporteri la Casa Albă dacă ajutorul ajunge în Gaza atât de repede cât este necesar, Biden a spus: "nu suficient de repede”.

Rafah este principalul punct de trecere pentru intrarea și ieșirea din Gaza care nu se învecinează cu Israelul. Acesta a devenit punctul central al eforturilor de livrare a ajutoarelor de când Israelul a impus un „asediu total” al enclavei ca represalii la atacul militanților Hamas din 7 octombrie.

De la începutul livrărilor limitate de ajutoare, sâmbătă, 54 de camioane au intrat în Gaza transportând alimente, medicamente și apă, pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a descris ca fiind „o picătură de ajutor într-un ocean de nevoi”.

Lynn Hastings, înalt oficial al ONU pentru ajutoare, declarase anterior în fața Consiliului de Securitate că 20 de camioane urmau să treacă marți.

Nu a fost livrat combustibil. Israelul este îngrijorat de posibila deturnare a livrărilor de combustibil de către Hamas. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a descris marți îngrijorările Israelului ca fiind legitime.

"Credem în continuare, doar în general, că trebuie să se poată face rost de combustibil pentru populația din Gaza”, a declarat el reporterilor.

Națiunile Unite au avertizat că rezervele de combustibil se vor epuiza în câteva zile. Agenția ONU care oferă ajutor palestinienilor din Gaza, UNRWA, a avertizat marți că va trebui să își oprească operațiunile miercuri seară dacă nu vor exista livrări de combustibil.

"În timp ce negociem cu guvernul Israelului cu privire la cea mai bună modalitate de a aduce combustibil în Gaza, avem 400.000 de litri în camioane, gata de plecare.

Acest lucru ar asigura combustibil pentru încă aproximativ 2 zile și jumătate”, a declarat Hastings în fața Consiliului de Securitate.

Update 21:30 Forțele de ordine au arestat un bărbat care ar fi plănuit un atentat terorist, în Duisburg, Germania.

SEK a luat cu asalt apartamentul unui suspect terorist în Duisburg

Potrivit informațiilor inițiale, unitățile speciale ale poliției au arestat astăzi un bărbat de 29 de ani în Duisburg.

Un serviciu de informații străine a dat anchetatorilor germani indiciul urgent. Tânărul de 29 de ani a planificat un atac asupra unui miting pro-Israel în Renania de Nord-Westfalia.

Update 20:40 Atac cu rachete asupra unei baze militare din Irak, unde sunt staționate forțe internaționale.

Două rachete au lovit baza aerienă din Irak, Ain al-Asad, la vest de Bagdad, care găzduiește trupe americane şi alte forţe internaţionale, au declarat marţi două surse de securitate citate de Reuters.

Una dintre surse a precizat că rachetele erau de dimensiuni mari, iar un lansator de rachete a fost găsit la aproximativ 50 km sud-est de bază.

Baza aeriană Ain al-Asad este situată în vestul provinciei Anbar, notează Reuters.

Update 19:40 Armata israeliană, IDF, anunță că a eliminat în ultimele ore trei comandați Hamas, cu ajutorul informațiilor obținute de serviciile de specialitate ale statului evreu.

Potrivit IDF, cei trei teroriști uciși sunt Abed Alrahman, comandant adjunct al Batalionului Nuseirat, care a participat la masacrul din kibbutz-ul Be'eri, Khalil Muhajez, comandant adjunct al Batalionului Shati, și Khalil Tatri, comandant adjunct al Batalionului Sheikh Radwan.

Update 18:25 Conform informațiilor obținute CNN, în prezent 12 spitale și 32 de centre medicale din Gaza sunt scoase din funcțiune din cauza penuriei de combustibil.

Însă penuria de combustibil are cauze în strânsă legătură cu teroriștii Hamas. Aceștia folosesc resursa, dar nu pentru populația din Gaza, ci pentru a-și alimenta sistemele de luptă.

"Guvernul israelian a decis să nu permită intrarea de combustibil în Gaza, pentru că va fi furat de Hamas și va fi folosit de ei pentru a propulsa rachete care sunt lansate în Israel pentru a ucide poporul nostru", a spus Mark Regev, consilier al premierului Benjamin Netanyahu.

Fotografii din satelit au relevat existența mai multor rezervoare de carburanți gestionate de Hamas aproape de punctul de trecere al frontierei în Egipt, de la Rafah.

Rezervoarele au carburant, însă gruparea islamistă păstrează pentru uzul propriu această resursă, conform presei internaționale.

Update 17:25 Discuții privind eliberarea unui număr mai mare de ostatici ținuți de Hamas în Gaza sunt în curs de desfășurare, relatează CNN, citând două surse familiare cu acest subiect și un diplomat occidental.

La negocieri participă Statele Unite, Israel, Qatar, Egipt și Hamas.

Autoritățile israeliene au declarat că sunt peste 200 de ostatici ai Hamas în Gaza.

Patru ostatici - două femei din SUA și două din Israel - au fost eliberați până în prezent.

Israelul face presiuni pentru eliberarea unui număr mai mare de ostatici, a declarat o altă sursă pentru CNN.

Până în prezent, statul evreu a amânat efectuarea unei operațiuni terestre în Gaza, iar SUA a făcut presiuni asupra Israelului pentru a o amâna și mai mult, pentru a favoriza eliberarea mai multor ostatici.

Update 16:25 704 persoane din Gaza au fost ucise în bombardamentele israeliene din ultimele 24 de ore, a anunțat, marți, Ministerul palestinian al Sănătății, controlat de Hamas.

Ministerul a precizat că printre cei uciși se numără 305 copii, 173 de femei și 78 de persoane în vârstă.

Acest bilanț zilnic este cel mai mare de când au început loviturile israeliene în Gaza, după atacul terorist din 7 octombrie.

Potrivit sursei citate, cele mai recente victime ridică numărul total al morților în Gaza la 5.791.

Update 15:25 Antena 3 CNN a difuzat mărturia video a unui român din Gaza, care a filmat ce a mai rămas dintr-o clădire distrusă într-un bombardament al forțelor israeliene.

"Nu mai putem! Zece familii au fost distruse aici, în acest loc", spune acest bărbat, în timp ce se filmează cu telefonul iar în spatele lui se văd oameni care încearcă să vadă dacă sub ruine sunt supraviețuitori ai bombardamentului.

"Asta a fost o clădire cu cinci etaje și a fost dărâmata, după cum vedeți. A fost atacată și oamenii încă încearcă să-i scoată pe cei de aici. Oh, Doamne! Clădirea asta avea peste 60 de persoane și sperăm ...", spune el, în mijlocul unei fraze întrerupte.

Circa 250 de români se află în Fâșia Gaza, fără a exista posibilitatea evacuării lor, în condițiile în care statul evreu a impus o blocadă asupra enclavei, după atacul Hamas din 7 octombrie.

Update 15:00 Președintele american Joe Biden a subliniat, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, necesitatea unui flux continuu de asistență umanitară, de care este nevoie urgentă în Gaza.

De asemenea, Biden l-a asigurat pe Netanyahu în privința sprijinului Statelor Unite pentru Israel și a "eforturilor continue de descurajare regională, care vor include noi desfășurări militare americane".

Anunțul privind convorbirea celor doi lideri a fost făcut de Casa Albă.

Discuția telefonică a avut loc după ce un al treilea convoi de ajutor, format din 20 de camioane, a fost lăsat să intre în Gaza prin punctul de trecere cu Egiptul de la Rafah.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat în legătură cu faptul că Israelul nu permite intrarea în Gaza a convoaielor cu combustibil și a arătat că resursele necesare pentru generatoarele spitalelor din enclavă se vor epuiza în următoarele două zile.

Locuitorii din Gaza se confruntă deja cu lipsa apei potabile, iar lipsa combustibilului înseamnă că uzinele de desalinizare a apei, pe care enclava se bazează în mare măsură, vor înceta să mai funcționeze.

Update 14:10 Cel puțin 5.791 de palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza, începând cu 7 octombrie.

Informația provine de la Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Bilanțul include 2.360 de copii.

Presa internațională notează că aceste informații nu pot fi confirmate în mod independent.

Update 14:00 Armata israeliană a publicat imagini din satelit în care susține că sunt vizibile 12 rezervoare de combustibil operate de Hamas, poziționate la granița cu Egiptul.

Comentariile Israelului vin pe fondul avertismentelor tot mai numeroase că spitalele din Gaza rămân fără energie electrică.

Mai multe convoaie umanitare cu alimente, apă și medicamente au intrat în ultimele zile în enclavă prin Egipt, însă Israelul nu a permis intrarea în Gaza a combustibilului, deoarece susține că acesta va fi confiscat de gruparea teroristă.

Înainte de invazia Hamas din 7 octombrie, Israelul furniza cea mai mare parte a energiei electrice din Gaza.

Update 13:00 "Elementul cheie în actuala criză este reprezentat de Iran, finanțatorul și suținătorul grupărilor teroriste din Gaza, Liban și Siria. Cu această prezență destabilizatoare, Israelul este supus în permanență unor încercări grele. Ne uităm la jocurile pe care le face Egiptul, o țară mare, din perspectiva religiei islamice. Egiptul spune că nu va primi refugiați din Gaza în Peninsula Sinai, deși e vorba de musulmani. Egiptul se justifică prin faptul că teroriștii s-au infiltrat printre civili. Qatarul joacă un rol esențial, pentru că aici sunt liderii Hamas în exil și banii din conturile lor. Tot aici se află Comandamentul american care coordonează o prezență de 30.000 de militari SUA în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită, cel mai mare rival al Iranului, nu are niciun interes ca acesta din urmă să-și crească în regiune puterea și influența pe mâna Rusiei. În plus, Arabia Saudită are o relație aproximativ funcțională cu Israelul. 

În acest context tensionat, mai avem o prezență militară americană în estul Mării Mediterane și în Marea Roșie și o prezență militară rusească în Mediterana de est. SUA fac presiuni asupra Israelului să nu intervină în Gaza până nu este evacuată populația civilă. Iranul, care are o agendă anti-americană, este interesat în creșterea presiunii și atacurilor teroriste asupra Israelului. Este o situație în care noua Axă a răului - Iran, Rusia și China - încearcă să destabilizeze profund alianța dintre Israel și Statele Unite", a spus analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 12:00 Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că Statele Unite au transmis Iranului două mesaje cu privire la situația din Orientul Mijlociu.

"Primul mesaj spune că Statele Unite nu sunt interesate de extinderea războiului, iar al doilea mesaj cere Iranului să dea dovadă de reținere și să ceară și altor țări și altor părți să dea dovadă de reținere", a declarat Abdollahian în timpul unei conferințe de presă la Teheran, luni seară.

Ministrul nu a dezvăluit cum și când au fost transmise mesajele.

"Statele Unite spun că nu sunt interesate de extinderea războiului, dar în ultimele două săptămâni au arătat că sunt implicate în escaladarea conflictului din Gaza prin trimiterea a mii de transporturi de arme și prin susținerea totală a regimului sionist", a adăugat el.

Amir-Abdollahian a denunțat ceea ce el a numit "ipocrizia" poziției SUA în ceea ce privește drepturile omului în Gaza.

Oficialul iranian a întrebat retoric dacă "moartea a peste 5.000 de civili, femei și copii și rănirea altor 20.000 de oameni" este rezultatul drepturilor omului despre care vorbea președintele SUA, Joe Biden.

Update 11:00  Potrivit trimisului special Antena 3 CNN în Israel, autoritățile locale se confruntă cu o presiune publică extraordinară, pentru că toți oamenii din Israel sunt conștienți că în momentul în care forțele terestre vor intra în Fâșia Gaza trebuie să fie pregătite pentru un asemenea atac.

De asemenea, numeroase ținte au fost lovite în ultimele 36 de ore, fiind vorba despre case conspirative și locuri rezidențiale de unde sunt aruncate rachete asupra teritoriilor israeliene.

Momentan, strategia de luptă israeliană este aceea de a lovi, punctual, ținte importante și locuri din care orașele israeliene sunt bombardate de pe teritoriul Fâșiei Gaza.

Update 10.00 Cele două femei eliberate luni seara, de gruparea Hamas, s-au reîntâlnit cu familiile lor la Tel Aviv.  Între timp, a apărut și mărturia nepotului uneia dintre ele. Bărbatul spune că a așteptat acest moment și speră ca toți oamenii răpiți să ajungă la familiile lor. 

Update 09:50  Negocierile pentru eliberarea ostaticilor au eșuat, după ce Israelul ar fi refuzat să aprovizioneze Fâșia Gaza cu combustibil, potrivit televiziunii de stat italiene, RAI News.

Ieri s-a vehiculat la nivel înalt, de către presa americană, dar și de către presa din Israel, faptul că ar fi trebuit să fie eliberați 50 de ostatci cu dublă cetățenie. Și Antena 3 CNN a dat această informație venită dintr-o sursă oficială.

Au fost toată ziua negocieri în care foarte probabil sunt implicate Egiptul și Qatarul, care au mediat dialogul cu Hamas, dar într-un final, aseară, au fost eliberate două femei de cetățenie israeliană.

Toată lumea s-a întrebat oare de ce nu au reușit aceste tratative? Iată că presa din Italia dezvăluie faptul că foarte probabil, tratativele au eșuat din cauza cererilor Hamas cu privire la aprovizionarea cu benzină.

Israelul a refuzat categoric să îi aprovizioneze pe terorişti cu combustibil, din motive absolut de înțeles. Totuşi, Hamas-ul, mai spune presa din Italia, a făcut un cadou Egiptului pentru eforturile depuse în aceste tratative și într-un final a eliberat două femei în vârstă de 79 şi respectiv 85 de ani.

Update 08:30 Președintele Franței a ajuns în Israel. Emmanuel Macron va discuta cu premierul israelian la Tel Aviv. Președintele francez a anunțat că se va întâlni cu liderii din Orientul Mijlociu pentru a găsi soluții la criza umanitară din Fâșia Gaza.

Update 08:20  Armata israeliană a anunțat că a lovit cel puțin 400 de ținte Hamas, în ultimele 24 de ore.

Totodată, mai mulți comandanți adjuncți ai grupării Hamas, din trei batalioane, au fost uciși în timpul loviturilor menite să decapiteze organizația teroristă, anunță oficialii militari de la Tel Aviv.

Zeci de militanți Hamas au fost uciși în timpul raidurilor aeriene, când încercau să lanseze rachete asupra Israelului.

De asemenea, mai multe tuneluri folosite de teroriști pentru a trece  granița, precum și clădiri, centre de comandă și baze ale Hamas au fost bombardate și distruse, potrivit ultimului raport publicat de armata israeliană.

Update 08:00 În Gaza a intrat un al treilea convoi cu ajutoare. Potrivit ONU, 20 de camioane au trecut prin punctul de frontieră de la Rafah, dintre Egipt şi Gaza. Numărul camioanelor care au pătruns de sâmbătă până acum în acest teritoriu palestinian a ajuns la 54. 

Totuși, criza umanitară din Gaza se acutizează de la o zi la alta, de la o oră la alta. Oficialii ONU anunţă că ajutoarele care trec graniţa sunt departe de a fi suficiente pentru nevoile sutelor de mii de oameni care şi-au părăsit locuinţele din nordul teritoriului. 

Organizația Națiunilor Unite afirmă că este nevoie de cel puțin 100 de camioane pe zi pentru a asigura nevoile de bază ale celor 2,4 milioane de locuitori din Gaza. 

Asta, în timp ce bombardamentele israeliene masive declanșate de atacul Hamas continuă şi sunt soldate deja cu mii de morți. Lucrătorii umanitari au declarat că este nevoie de mult mai mult ajutor pentru a face față crizei umanitare din Gaza, unde aproape jumătate dintre locuitorii teritoriului și-au părăsit casele.

Agenția umanitară a ONU a declarat că un singur convoi a transportat sâmbătă aproximativ patru procente din importurile dintr-o zi obișnuită înainte de război și "o fracțiune din ceea ce este necesar după 13 zile de asediu complet".  

Armata israeliană a declarat că situația umanitară este "sub control", chiar dacă ONU a cerut intrarea a 100 de camioane pe zi.  Israelul și-a repetat apelurile pentru ca oamenii să părăsească nordul Gaza, inclusiv prin aruncarea de pliante din aer. 

De asemenea, a estimat că 700.000 de persoane au fugit deja. Dar sute de mii au rămas. Acest lucru ar crește riscul de pierderi masive de vieți omenești în rândul civililor în orice ofensivă terestră. 

Update 05:40 Google dezactivează temporar opţiunile de urmărire live a traficului pe aplicațiile sale de servicii de cartografiere, Google Maps și Waze, în Israel, în timp ce țara se pregătește pentru o potențială invazie terestră în Gaza. 

"Așa cum am procedat anterior în situații de conflict și ca răspuns la evoluția situației din regiune, am dezactivat temporar posibilitatea de a vedea în direct condițiile de trafic și informațiile despre busyness, din considerente ce ţin de siguranța comunităților locale", a declarat un purtător de cuvânt al Google Maps.

Google nu a precizat dacă aceste instrumente vor fi dezactivate în Israel, în Gaza sau în ambele zone. De asemenea, nu a precizat dacă acțiunea a fost la cererea Forțelor de Apărare Israeliene

Update 04:48 Israelul nu va permite intrarea de combustibil în Gaza chiar dacă toți ostaticii vor fi eliberați, a declarat la CNN Mark Regev, consilier principal al premierului Benjamin Netanyahu. 

"În acest moment nu avem niciun interes ca mai mult combustibil să ajungă la mașinile militare ale Hamas și nu am autorizat combustibil, am autorizat medicamente, am autorizat apă. Am autorizat produse alimentare, nu am autorizat nimic altceva. Decizia guvernului este să nu intre combustibilul, pentru că va fi furat de Hamas și va fi folosit de ei pentru a alimenta rachetele care sunt lansate în Israel pentru a ne ucide poporul", a declarat Regev. 

Update 02:40 Organizația nonprofit "Salvaţi Copiii" solicită o încetare imediată a focului în Gaza, afirmând că numărul copiilor uciși în fâșie a ajuns la cel puțin 2.000. "Facem apel la toate părțile să ia măsuri imediate pentru a proteja viețile copiilor și la comunitatea internațională să sprijine aceste eforturi", a declarat luni organizația într-un comunicat, adăugând că atacurile aeriene israeliene "ucid și rănesc copii fără discriminare". 

Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza a declarat anterior că bilanțul morților în urma atacurilor israeliene asupra teritoriului asediat a ajuns la cel puțin 5.087 de morți, inclusiv 2.055 de copii și 1.119 femei. Organizația Salvaţi Copiii a adăugat că peste un milion de copii sunt "prinși în capcană" în Gaza, fără un loc sigur unde să se ducă. Organizația umanitară a avertizat cu privire la impactul devastator al absenței medicamentelor și a energiei electrice pentru alimentarea infrastructurii de sănătate din enclava dens populată. 

"Sistemul de sănătate din Gaza a ajuns în cel mai rău stadiu din istoria sa", a declarat marți dimineață, într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qudra. CNN a precizat că nu poate verifica independent aceste afirmații.

Update 01:45 IDF afirmă că a lovit locații ale Hezbollah, inclusiv un post militar și un turn de supraveghere, probabil în sudul Libanului.  Armata spune că loviturile sunt un răspuns la proiectilele lansate de pe teritoriul libanez în cursul zilei de luni. O înregistrare video arată cum două clădiri sunt lovite de loviturile aeriene.

Update 01:33 Canalele oficiale Telegram ale Hamas și ale Brigăzilor al-Qassam au devenit inaccesibile pentru utilizatorii Telegram care au descărcat duminică seara aplicația prin intermediul Google Play Store. Telegram a motivat blocajul, spunând: "Este posibil ca unele dintre canalele pe care le urmăriți să nu mai fie accesibile în versiunea dumneavoastră de Telegram din cauza politicilor Google Play". Reprezentanţii Telegram au mai adăugat că acele canale pot fi accesate pe alte platforme sau prin descărcarea aplicației Telegram pentru Android direct de pe site-ul Telegram.

Crucea Roșie confirmă eliberarea a încă doi ostatici din Gaza.

Crucea Roșie Internațională a confirmat că a ajutat la eliberarea a încă doi ostatici deținuți de Hamas și i-a transportat luni seară din Gaza.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, grupul umanitar adaugă că "rolul lor de intermediar neutru face posibilă această activitate și suntem pregătiți să facilităm orice eliberare viitoare", anunță BBC.

"Sperăm că se vor întoarce în curând alături de cei dragi".

Aripa militară a Hamas a anunțat pe Telegram eliberarea a încă doi ostatici, Nurit Yitzhak și Yocheved Lifshitz, prin medierea egipteano-qatareză.

"Am decis să îi eliberăm din motive umanitare și de sănătate", a spus sursa citată.

Acest anunț ridică la patru numărul total de ostatici eliberați până în prezent, din totalul cunoscut de 222. Două americano-israeliene, mamă și fiică, Judith și Natalie Raanan, au fost eliberate vineri din captivitate.

Luni seară, au existat informații potrivit cărora până la 50 de cetățeni străini și cu dublă cetățenie ar putea fi eliberați prin medierea Qatarului.

O sursă informată, cittă de BBC, a negat această scurgere de informații, dar a declarat că "discuțiile sunt în curs de desfășurare cu privire la o eliberare completă a civililor, dar încă nu s-a făcut niciun progres".

Război în Israel, 23 octombrie 2023 | Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare

Război în Israel, 22 octombrie 2023 | Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă

Război în Israel, 21 octombrie 2023 | Granița dintre Gaza și Egipt s-a deschis. Camioanele cu ajutoare umanitare pentru cei 2,4 milioane de oameni rămași fără apă

Război în Israel, 20 octombrie 2023 | Israelul a terminat planul de război pentru invazia în Fâşia Gaza 

Război în Israel, 19 octombrie 2023 | Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close