Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Hamilton, descalificat de la Marele Premiu al Australiei şi Trulli îşi ia înapoi locul 3

Hamilton, descalificat de la Marele Premiu al Australiei şi Trulli îşi ia înapoi locul 3

Hamilton, descalificat de la Marele Premiu al Australiei şi Trulli îşi ia înapoi locul 3
Sursa foto: lewis hamilton
02 Apr 2009   •   11:49

Federaţia Internaţională de Automobilistică (FIA) a luat joi o decizie surprinzătoare, rejudecând cazul penalizării lui Jarno Trulli cu 25 de secunde la prima cursă a anului, MP al Australiei. Drept urmare, campionul mondial Lewis Hamilton a pierdut locul al treilea şi a fost exclus, la fel ca şi echipa sa, după ce s-a dovedit că a indus în eroare stewarzii din Australia, declarând ceea ce i-a convenit.
Pilotul de la Toyota, Jarno Trulli, a terminat pe locul al treilea cursa de săptămâna trecută de la Sepang, în faţa britanicului de la McLaren, Lewis Hamilton. Totuşi, o depăşire făcută de italian sub safety car i-a adus englezului ultimul loc pe podium, dar Trulli a fost apoi penalizat cu 25 de secunde, fapt ce l-a costat şase puncte în clasament.
Cu toate acestea, echipa Toyota a sperat în continuare că pilotul lor îşi va recupera punctele pierdute, după ce FIA a decis să reevalueze decizia luată, după ce a Hamilton şi-a schimbat declaraţiile.
Evenimentele în discuţie s-au produs la puţin timp după ce a fost trimis al doilea safety car, atunci când pilotul de la Toyota a greşit la virajul 15 şi a deşit de pe pistă pentru puţin timp, pentru ca apoi să revină. Imediat în spatele său, campionul mondial Lewis Hamilton a trecut în faţă, ocupând locul 3. Cu toate acestea, după ce Trulli şi-a revenit şi a ajuns în spatele său, italianul s-a mişcat repede şi l-a depăşit pe adversar, trecând pe locul trei, lucru care i-a adus penalizarea de 25 de secunde de la FIA. Trebuie menţionat să depăşirile sunt interzise în condiţiile în care monoposturile rulează în spatele safety car-ului.
Schimbarea care a dus la reconsiderarea primei decizii de către FIA a fost provocată de o declaraţie a lui Hamilton. Pilotul de la McLaren a recunoscut, potrivit F1 News, că echipa i-a cerut să îl lase pe Trulli să treacă. Declaraţia lui se completează cu aceea a celuilalt pilot, care a spus că a văzut că Hamilton s-ar opri ca şi cum ar abandona cursa, aşa că l-a depăşit.
"Eram în spatele lui Trulli când a intrat safety car-ul şi e clar că nu puteam depăşi în acele condiţii" a declarat Hamilton, explicând de ce l-a lăsat pe adversar să treacă.
"Dar Trulli a ieşit în decor la ultimul colţ, a intrat pe iarbă, presupun că avea pneurile reci. Am fost forţat să trec pe lângă el. Am încetinit cât am putut dar mi s-a spus să îl las să îşi recapete locul pe care îl avea, dar nu ştiu dacă regulamentul ne dă dreptate şi dacă nu, atunci chiar trebuia să ocup eu locul trei.", a completat pilotul de la McLaren.
Proba principală de care s-a folosit FIA pentru a-l exclude pe Hamilton a fost înregistrarea convorbirilor radio între pilot şi echipa sa din timpul cursei, înregistrări care n-au fost la dispoziţia stewarzilor care au analizat prima oară situaţia.
Antena3.ro

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close