Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Omul zilei la Cupa Mondială: Keylor Navas

Omul zilei la Cupa Mondială: Keylor Navas

Omul zilei la Cupa Mondială: Keylor Navas
de M.T.    |    30 Iun 2014   •   12:40

La actuala ediţie a Cupei Mondiale s-au marcat deja 145 de goluri, tot atâtea câte s-au înscris în cele 64 de meciuri ale turneului final de acum patru ani, din Africa de Sud. În aceste condiţii, devine dificil pentru portari să se facă remarcaţi. Şi totuşi, se întâmplă.

După mexicanul Guillermo Ochoa şi brazilianul Julio Cesar, a fost rândul costaricanului Keylor Navas să fie protagonist. Portarul celor de la Levante a făcut un meci fantastic împotriva Greciei şi a contribuit decisiv la calificarea istorică a naţionalei sale în sferturile de finală ale Cupei Mondiale.

Deşi a greşit la golul prin care elenii au reuşit să egaleze pe final şi au împins meciul în prelungiri, Navas s-a revanşat prin câteva parade providenţiale, înainte de a apăra execuţia lui Theofanis Gekas la loviturile de departajare, pe care Costa Rica le-a câştigat cu scorul de 5-3.

„Doar visam la aşa ceva, un vis care acum a devenit realitate. Un vis al întregii ţări”, a declarat Navas, la finalul partidei de la Recife, în urma căreia naţionala din America Centrală a reuşit cea mai mare performanţă din istoria ei.

Pentru Keylor Navas este de asemenea momentul de apogeu al carierei. Până la meciul cu Grecia, primise un singur gol în Brazilia, şi acela din penalty, în meciul cu Uruguay, şi este considerat unul dintre cei mai buni portari de la Cupa Mondială. Prestaţiile sale de la turneul final nu sunt întâmplătoare, portarul costarican venind după un sezon excelent în La Liga.

„Pentru noi, el este ceea ce este Diego Costa pentru Atletico Madrid sau Carlos Bacca pentru Sevilla, oameni care marchează peste 20 de goluri într-un sezon. În ceea ce mă priveşte, este cel mai bun portar din lume”, declara Joaquin Caparros, antrenorul lui Navas de la Levante. Poate părea o exagerare, dar nu e.

Prestaţiile lui Keylor Navas au ajutat-o pe Levante să termine pe un liniştit loc 10 în campionat, cu doar 43 de goluri primite, cele mai puţine dintre echipele clasate de la poziţia a cincea în jos, iar portarul de 27 de ani a fost desemnat cel mai bun din La Liga. De asemenea, a stabilit recordul clubului în ceea ce priveşte numărul minutelor consecutive în care nu a primit gol.

Forma excelentă a continuat şi la Cupa Mondială, unde a închis practic poarta în faţa fostelor campioane mondiale Uruguay, Italia şi Anglia, pentru ca apoi să reuşească un alt meci aproape perfect împotriva Greciei. „Portarul lor a fost fantastc. A fost cel mai important jucător şi fără el rezultatul ar fi fost altul. Fără îndoială, Keylor Navas fost omul meciului”, a recunoscut selecţionerul grecilor, portughezul Fernando Santos, la sfârşitul partidei.

Costa Rica a făcut deja mai mult decât şi-ar fi imaginat oricine, iar în sferturi va juca împotriva Olandei, o echipă care a suferit teribil în faţa Mexicului. Cu un Navas într-o formă extraordinară, nu este exclus ca echipa lui Louis Van Gaal să aibă din nou viaţă grea.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close