Antena 3 CNN Actualitate Cât de periculos este zahărul pentru organism. Medic: ”Atenție la zahărul din cafea!”

Cât de periculos este zahărul pentru organism. Medic: ”Atenție la zahărul din cafea!”

Zahărul, pe lângă creşterea în greutate, se asociază şi cu alte afecţiuni cardiovasculare, favorizează diabetul zaharat. De asemenea, un aport crescut de zahăr ne dă o senzaţie oboseală. Îţi dă energie pe un interval scurt de timp, după care absorţia este rapidă, glicemia creşte, creşte secreţia de insulină, repede scade glicemia în organism şi atunci apare senzaţia de oboseală şi nevoia de a mânca în continuare.

Cât de periculos este zahărul pentru organism. Medic: ”Atenție la zahărul din cafea!”
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Cigolea    |    14 Oct 2020   •   10:30

Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat la rubrica ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, de ce zahărul este inamicul numărul 1 al organismului.

''L-am putea defini ca inamicul numărul 1, dar acum să ne referim ce înseamnă zahăr, pentru că noi, în România în general, prin zahăr înţelegem zahărul rafinat, zahărul pe care îl folosim la cafea, la ceai. Zahărul este format din glucoză şi fructoză în proporţii egale şi îl putem clasa carbohidraţilor, ca şi macronutrient. 

Trebuie să separăm zahărul natural de zahărul adăugat, pentru că noi în primul rând trebuie să ne ferim de zahărul adăugat care aduce calorii goale, pentru că 1 gram de zahăr aduce 4 calorii, dar sunt calorii goale.

Având grijă la zahăr, trebuie să ne gândim unde îl găsim şi în primul rând, în băuturile îndulcite care sunt un adevărat pericol şi aici mă refer în special la copii, pentru că obezitatea la copii se pare că este legată de aportul crescut de băuturi îndulcite.

250 de ml de o doză de suc îndulcit aduce aproape 20 de grame de zahăr, ceea ce este foarte mult!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi organizaţiile internaţionale recomandă ca şi doză maximă, 10 % din aportul caloric, ceea ce înseamnă aproximativ 25-30 de grame de zahăr adăugat, ca şi porţie totală pe zi.

În produsele de patiserie se foloseşte foarte mult zahăr!

 Atunci când cititm eticheta, zahărul se ascunde sub multe denumiri. Este siropul de porumb, care are o cantitate mai mare de fructoză decât zahărul rafinat, chiar şi siropul de agave, maltoză, dextroză.

Zahărul e un drog, descarcă dopamina!

 În momentul în care suntem obosiţi, stresaţi, avem nevoie de ceva care să descarce dopamină şi e zahărul sau produsele de patiserie. Se pare că există o legătură directă între cei care nu dorm noaptea, sau au un somn limitat.

Zahărul, pe lângă creşterea în greutate, se asociază şi cu alte afecţiuni cardiovasculare, favorizează diabetul zaharat. De asemenea, un aport crescut de zahăr ne dă o senzaţie oboseală. Îţi dă energie pe un interval scurt de timp, după care absorţia este rapidă, glicemia creşte, creşte secreţia de insulină, repede scade glicemia în organism şi atunci apare senzaţia de oboseală şi nevoia de a mânca în continuare'',  a spus dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close