Antena 3 CNN Externe Statele arabe vor să investească 740 miliarde dolari în proiecte energetice

Statele arabe vor să investească 740 miliarde dolari în proiecte energetice

Statele arabe vor să investească 740 miliarde dolari în proiecte energetice
de S.T.    |    08 Oct 2012   •   09:27

Producătorii de petrol din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord vor să investească 740 miliarde de dolari, în următorii cinci ani, în proiecte energetice, cele mai mari fonduri fiind alocate de Arabia Saudită, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Reluarea unor proiecte care au fost suspendate în timpul crizei financiare mondiale este facilitată de preţul ridicat al petrolului, scrie Arab Petroleum Investments Corp., bancă interguvernamentală de dezvoltare a proiectelor energetice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Arabia Saudită are în plan investiţii de 165 miliarde de dolari, urmată de Emiratele Arabe Unite, cu 107 miliarde dolari.

Algeria ocupă locul al treilea în topul potenţialelor investiţii în energie planificate pentru următorii ani, cu un buget de 71 miliarde de dolari, iar Iranul vrea să dezvolte proiecte de 68 miliarde de dolari.

Potrivit Arab Petroleum Investments Corp, statele din regiune pot finanţa pe cont propriu proiectele cât timp preţul mediu al petrolului la nivel mondial se menţine peste 100 dolari pe baril.

În prezent, coşul de tipuri de petrol ale căror preţuri sunt urmărite de Organizaţia Ţărilor Producătoare de Petrol, OPEC, indică un preţ mediu de 107 dolari pe baril.

Raportul băncii internaţionale se referă la proiecte din industria petrolului şi gazelor naturale, industria petrochimică şi energie, care au şanse de a fi începute în următorii 5 ani.

Banca a evaluat peste 200 de proiecte anunţate în sectorul public şi privat în regiune, cu investiţii estimative între 100 milioane dolari şi 20 miliarde dolari pe proiect.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close