Criza climatică și pierderea biodiversității agravează „criza ciocolatei” din Uniunea Europeană, potrivit unui raport realizat de Foresight Transitions. Cacaua este una din șase mărfuri cheie care provin din țări vulnerabile la schimbările climatice. Deși UE consideră că este sigură din punct de vedere alimentar deoarece majoritatea produselor care sunt consumate în țările blocului comunitar sunt produse în Uniune, cercetarea scoate la iveală vulnerabilitățile lanțurilor de aprovizionare pentru produse precum cacao, soia, orez sau grâu, relatează The Guardian. Astfel, produse precum cacaua ar putea fi pe cale de dispariție, avertizează oamenii de știință, dacă UE nu investește în protejarea climatului din țările din care face import.
Mai bine de două treimi din cacao, cafea, soia, orez, grâu și porumb care au ajuns în Uniunea Europeană în 2023 au provenit din țări fără apărare în fața schimbărilor climatice, potrivit consultanților Marii Britanii de la Foresight Transitions. Două treimi din importurile a trei din aceste mărfuri - cacao, porumb și grâu - au provenit din țări a căror biodiversitate nu mai este intactă. Efectele, printre care scumpirea acestor produse, sunt interconectate.
„Acestea nu sunt doar amenințări abstracte. Ele se manifestă deja în moduri care afectează negativ afacerile și locurile de muncă, precum și disponibilitatea și prețul alimentelor pentru consumatori – și situația se înrăutățește.”, a declarat autoarea principală a raportului, Camilla Hyslop.
Cercetătorii au spus că efectele crizei climatice asupra producției alimentare sunt agravate de scăderea biodiversității, ceea ce face fermele mai puțin reziliente.
În analiză, oamenii de știință au corelat date comerciale de la Eurostat cu un clasament al pregătirii pentru schimbările climatice din cadrul Notre Dame Global Adaptation Index, care combină vulnerabilitatea unei țări la degradarea climatică cu accesul său la sprijin financiar și instituțional, precum și un clasament al integrității biodiversității elaborat de Muzeul de Istorie Naturală din Regatul Unit, care compară abundența actuală a speciilor sălbatice cu nivelurile preindustriale.
Importuri din țări tot mai afectate de criza climatică
Rezultatele au arătat că majoritatea importurilor proveneau din țări clasificate ca având un nivel „scăzut-mediu” de pregătire pentru schimbările climatice și un nivel „scăzut-mediu” sau „mediu” de biodiversitate.
Unele produse alimentare sunt deosebit de expuse. UE a importat:
- 90% din porumbul său din țări cu un nivel scăzut-mediu de pregătire climatică
- 67% din țări cu un nivel mediu sau mai mic de integritate a biodiversității, potrivit raportului.
De asemenea, cacaua– un ingredient esențial în industria ciocolatei, pe care Europa nu îl produce – expunerea importurilor a fost de:
- 96,5% din importuri vin din țări cu pregătire climatică slabă
- 77% din țări cu biodiversitate degradată
Industria se confruntă deja cu creșteri ale prețului zahărului, cauzate parțial de fenomene meteorologice extreme, și cu penurii de cacao. Cea mai mare parte din importurile de pulbere de cacao provine din țări din vestul Africii, care se confruntă simultan cu riscuri legate de climă și biodiversitate.
Raportul, comandat de Fundația Europeană pentru Climă, susține că marii producători de ciocolată ar trebui să investească în adaptarea la schimbările climatice și în protejarea biodiversității în țările producătoare de cacao.
„Aceasta nu este o acțiune de altruism sau de responsabilitate socială (ESG), ci un exercițiu vital de reducere a riscurilor pentru lanțurile de aprovizionare. Asigurarea unui preț corect pentru producători ar permite acestora să investească în reziliența propriilor ferme”, au scris autorii.
UE are lanțuri de aprovizionare alimentară vulnerabile
Paul Behrens, cercetător în domeniul mediului la Universitatea Oxford și autor al unui manual despre alimentație și durabilitate, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că concluziile raportului conturează o „imagine extrem de îngrijorătoare” pentru reziliența alimentară.
„Factorii de decizie politică preferă să creadă că UE este sigură din punct de vedere alimentar, deoarece produce o mare parte din propriile alimente. Dar ceea ce arată acest raport este că UE este vulnerabilă la riscurile climatice și de biodiversitate în unele lanțuri de aprovizionare alimentară esențiale.”, a spus el.
Raportul a arătat că produsele precum cafeaua, orezul și soia prezintă în general mai puține riscuri, dar a identificat zone de îngrijorare. Uganda, care a furnizat 10% din cafeaua UE în 2023, avea o pregătire climatică scăzută și o integritate a biodiversității clasificată ca scăzut-mediu, potrivit raportului.
Joseph Nkandu, fondatorul Uniunii Naționale a Afacerilor Agricole și Întreprinderilor Fermelor de Cafea din Uganda, a făcut apel la un acces mai mare la finanțare internațională pentru climă, pentru a ajuta fermierii să devină mai rezilienți în fața vremii tot mai imprevizibile.
„Vremea în Uganda nu mai este predictibilă. Valurile de căldură, secetele prelungite și ploile neregulate ne usucă tufele de cafea și afectează producția”, a spus el.
Marco Springmann, cercetător în domeniul alimentar la Universitatea Oxford, care de asemenea nu a fost implicat în cercetare, a declarat că este nevoie de o tranziție către diete mai sănătoase și mai durabile pentru ca sistemele alimentare să reziste la șocurile climatice.
„Aproximativ o treime din cereale și practic toată soia importată sunt utilizate pentru hrana animalelor. A încerca să facem aceste lanțuri de aprovizionare mai reziliente înseamnă, de fapt, să susținem produsele care sunt în mare măsură responsabile pentru ceea ce încercăm să protejăm”, a spus el.