Antena 3 CNN Actualitate Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceauşescu. Banii luați lunar de dictator

Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceauşescu. Banii luați lunar de dictator

După Revoluție, dar și înainte, românii vorbeau mult despre salariul lui Nicolae Ceaușescu. Petre Gigea, fost ministru de Finanţe şi consilier personal al dictatorului comunist, a dezvăluit care erau veniturile legale ale lui Nicolae Ceaușescu.

Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceauşescu. Banii luați lunar de dictator
Sursa foto: Hepta
08 Iul 2020   •   15:13

„Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte. Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. Adică un salt de 5 mii.

După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte”, a spus Petre Gigea într-un interviu pentru canalul de YouTube Atelierul de Detailing.

Ce a făcut Ceaușescu atunci când i s-a propus o mărire de salariu

”Se uită: «20.000…bani mulți, nu se poate.» Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei”, a povestit Petre Gigea.

Cât câștiga Ceaușescu la cursul oficial de schimb din 1989

Salariul oficial al lui Ceaușescu era de 18.000 lei (aproximativ 1.200 dolari la cursul oficial de schimb din 1989, având o medie de 14,92 lei, echivalent al salariului mediu din SUA în acea perioadă).

Au existat zvonuri că Ceaușescu avea conturi secrete în străinătate, dar urma acestora nu a putut fi descoperită, potrivit wikipedia.org. Există însă dovezi că luxul în care trăia dictatorul comunist era finanțat din bani publici.

Ce salarii aveau românii pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Datele Biroului Internațional al Muncii, din perioada comunistă, arată că venitul mediu net pe economie în 1989 era de aproape 3.000 de lei (200 dolari). Cel mai bine câștigau muncitorii din construcții. 

Ceaușescu a avut conturi secrete?

Ipoteza existenței unor conturi secrete a fost infirmată inclusiv de gen. Silvu Predoiu, fost șef al Serviciului de Informații Externe care, într-un interviu pentru Europa Liberă, a declarat: ”A fost o anchetă extinsă și a fost reflectată și în presă într-o perioadă. În principiu, eu nu sunt de acord neapărat cu ideea de „conturile lui Ceaușescu”. Sunt convins că nu avea o evidență „conturile lui”. Dacă erau ale lui, ar fi avut o evidență.

Nu-mi aduc aminte să fi fost găsite în cabinetul lui... Unde putea să țină o evidență a conturilor Ceaușescu? Pentru că n-a apucat să-și adune nimic de acolo. Nu cred neapărat că avea conturi.

Erau niște conturi, aflate la dispoziția unor unități operative, pentru o serie de activități. Să nu uităm că era perioada când s-au plătit datoriile externe și s-au făcut o serie de contracte spectaculoase la timpul respectiv. Nu știu nimic despre soarta lor. S-au făcut niște anchete în serviciu. Una foarte profundă, cred că la nivelul anilor 2000, care s-a terminat cu niște rapoarte trimise către Parchet la momentul respectiv”.
 

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu salariu
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close