Antena 3 CNN Actualitate De la ce a pornit isteria uleiului | Avertismentul specialiștilor: ”Va fi o presiune foarte mare pe România”

De la ce a pornit isteria uleiului | Avertismentul specialiștilor: ”Va fi o presiune foarte mare pe România”

După criza carburanţilor a început isteria uleiului de floarea-soarelui în Europa. Emil Dumitru, fostul secretar de stat în MInisterul Agriculturii, spune că românii nu ar trebui să se teamă cu privire la aprovizionarea. Pe de altă parte, îngrijorările sunt legate de o eventuală creștere a prețurilor.

De la ce a pornit isteria uleiului | Avertismentul specialiștilor: ”Va fi o presiune foarte mare pe România”
de Andreea Ştefan    |    15 Mar 2022   •   11:06

”Acum, fluxul de aprovizionare este diferit. Câteva zile a fost o euforie de a cumpăra ulei de floarea soarelui și, bineînțeles, stocurile au fost epuizate. Fabricile noastre procesează undeva la 900.000 de tone de semințe de floarea soarelui și pentru consumul din România 200.000 de ulei. Practc, România însămânțează 1,2 milioane de floarea soarelui, produce undeva la 3,2 milioane de tone de semințe, o treime din producția totală a UE.

Este foarte adevărat că avem o problemă de aprovizionare în ceea ce înseamnă aprovizionarea Europei cu ulei de floarea soarelui din cauza Ucrainei. Ucraina este cel mai mare producător de ulei brut de floarea soarelui din lume, motiv pentru care sunt state membre care sunt vulnerabile și care nu au producție de ulei. Cele 6 porturi sunt blocate de către Armata Rusă.

În momentul de față, România nu ar trebui să aibă îngrijorări în ceea ce privește necesarul de consum, dar trag un semnal de alarmă pentru că există riscuri ca aceste fabrici de ulei să primească oferte foarte bune din partea altor state membre și să vândă ulei.

Care este cel mai mare pericol în România în cazul unei crize alimentare

În primul rând, vor crește prețurile, pentru că dacă ne uităm pe bursa de ulei brut, unde, din păcate, uleiul de floarea soarelui nu mai este cotat, avem ulei de palmier, ulei de soia și ulei de rapiță. (...) Intervin costurile de producție. O tonă de floarea soarelui, ca să vorbesc la nivel local, costă undeva la 3.500 de lei, adică 3,5 lei kilogramul de floarea soarelui.

Pentru moment, legat de ulei, nu cred că trebuie să avem mari îngrijorări. Avem îngrijorări legat de creșterea prețurilor, pentru că procesatorii cumpără la niște prețuri mari semințele de floarea soarelui. (...) Atâta timp cât au dispărut de pe piața mondială de cereale Ucraina și Rusia, e clar că va fi o presiune foarte mare, România fiind singurul producător de cereale la Marea Neagră, va fi o presiune foarte mare pe cerealele României din partea țărilor vulnerabile care nu își asigură securitatea alimentară”, a explicat Emil Dumitru, fostul secretar de stat în MInisterul Agriculturii.

×
Subiecte în articol: ulei Floarea soarelui
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close