Antena 3 CNN Actualitate TVA zero pentru alimentele de bază, în România. Măsurile propuse de guvern vor fi prezentate Comisiei Europene

TVA zero pentru alimentele de bază, în România. Măsurile propuse de guvern vor fi prezentate Comisiei Europene

Potrivit surselor Antena 3, Guvernul își dorește TVA zero la alimentele de bază, precum Polonia.

TVA zero pentru alimentele de bază, în România. Măsurile propuse de guvern vor fi prezentate Comisiei Europene
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    13 Ian 2022   •   08:38

Guvernul ia în considerare și chiar va propune Comisiei Europene TVA zero la alimentele de bază, precum: carne, ulei, faină, lactate, ouă.

Rămâne de văzut dacă este o măsură ce va fi acceptată de Comisia Europeană. 

La momentul actual, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți, măsurile radicale pentru oprirea crizei prețurilor, în Polonia

Lupta împotriva inflației aduce măsuri radicale, precum TVA zero la mâncare și gaze și reducerea taxelor la carburanți, în Polonia.

Măsurile, dintre care mai multe au fost anunțate anterior, includ o reducere la zero a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la gazele naturale și la îngrășămintele folosite în agricultură, reduceri drastice ale TVA-ului la combustibil, de la 23% la 8%, dar și scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.

Polonia a fost lovită de criza energetică din Europa, care a început anul trecut, când ridicarea restricțiilor COVID-19 a impus cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale. În luna decembrie a anului trecut, țara a înregistrat o inflație anuală de 8,6%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii.

Creșterea rapidă a prețurilor a afectat bugetele gospodăriilor, aducând și bătăi de cap pentru guvern. Autoritățile poloneze și-au construit popularitatea în mare măsură pe creșterea nivelului de trai al polonezilor, prin beneficii sociale generoase, scrie Reuters.

”(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a spus că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari).

×
Subiecte în articol: TVA alimente de bază

Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea | Luni-Joi, 21:00

Adrian Năstase: "E nevoie de o dezbatere în Parlament în legătură cu orientarea politicii externe"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close