Antena 3 CNN Actualitate Președintele Iohannis a avizat cererea DNA pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Alexandru Athanasiu, Dan Nica și Adriana Ţicău

Președintele Iohannis a avizat cererea DNA pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Alexandru Athanasiu, Dan Nica și Adriana Ţicău

Președintele Iohannis a avizat cererea DNA pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Alexandru Athanasiu, Dan Nica și Adriana Ţicău
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    29 Noi 2016   •   10:26

Preşedintele Klaus Iohanis a avizat, marți, cererea DNA de urmărire penală a foştilor miniştri ai Comunicaţiilor, Dan Nica şi Adriana Ţicău, şi al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, informează un comunicat al Administrației prezidențiale.

DNA i-a cerut săptămâna trecută președintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărire penală a doi foști miniștri și un fost secretar de stat, în noul dosar Microsoft 2.

Procurorii vorbesc de un prejudiciu de 47 de milioane de dolari în cazul fostului ministru Dan Nica și un prejudiciu de aproape 67 de milioane de dolari în cazul Adrianei Țicău.
În ce-l privește pe fostul ministru Alexandru Athanasiu, prejudiciul ar fi ceva mai mic, de 19 milioane de dolari.

DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a Adrianei Ţicău, fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, acuzată de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi a fostului fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA a început partea finală a anchetei în dosarul denumit ”Microsoft 2”

Dosarul ”Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Pe 21 noiembrie, fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

Partea a doua a anchetei Microsoft vizează, până acum, implicarea a opt miniștri plus un fost premier interimar. Presupusul prejudiciul este, potrivit procurorilor DNA, de 67 de milioane de euro. În această parte a doua a anchetei, Claudiu Florică, afaceristul care controla Fujitsu România, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit DNA.

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi doi foşti directori ai Microsoft România - Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu

În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Fostul ministru Dan Nica a fost audiat de procurorii DNA în dosarul Microsoft în septembrie 2015.

Miniștrii cercetați
În dosarul ”Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Cel de-al noulea ministru vizat de anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja condamnat în primul dosar al licențelor Microsoft, ispășind o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Citiți și Athanasiu, după ce DNA a cerut urmărirea sa penală: Sunt foarte uimit, nu văd rostul avizului

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close