Antena 3 CNN Actualitate Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume! Directorul proiectului: „Astăzi se împlineşte un vis”

Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume! Directorul proiectului: „Astăzi se împlineşte un vis”

Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume! Directorul proiectului: „Astăzi se împlineşte un vis”
Sursa foto: Foto: www.eli-np.ro
de S.T.    |    13 Mar 2019   •   21:10

Laserul de la Măgurele a atins puterea de 10.88 petawatts, „a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”, a anunţat directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir.

„Este o zi foarte mare pentru noi, o zi importantă. Comunicăm rezultatele testelor de putere ale sistemului laser ELI-NP de la Măgurele. Vă pot spune că a atins o putere mai mult decât am visat noi - 10.88 petawatts. Sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. Mare realizare ştiinţifică ce constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului. Astăzi se împlineşte un vis care a început cu mai puţin de zece ani în urmă, în care, printr-o decizie politică, s-a hotărât ca România să construiască, să participe la această cursă mondială de a realiza cel mai puternic laser din lume.

A fost un vis al cercetătorilor din întreaga lume. Toţi visau să existe un astfel de instrument.

În urmă cu zece ani cea mai mare putere era sub un petawatt. Între timp, domeniul a explodat, a fost o cursă în care au participat foarte multe dintre ţările dezvoltate ale lumii. Astăzi sunt peste zece laboratoare cu laser de peste un petawatt. Există un concurent serios în Coreea de Sud. Noi avem astăzi peste zece”, a spus Nicolae Zamfir.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Magurele
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close