Antena 3 CNN Actualitate Locale Producătorii de zmeură, la mila vremii! O afacere de tradiţie, pe cale de dispariţie din cauza ploilor severe

Producătorii de zmeură, la mila vremii! O afacere de tradiţie, pe cale de dispariţie din cauza ploilor severe

O afacere cu tradiţie dintr-o comună din Prahova e pe cale de dispariţie. Zmeura de Gornet se cultivă tot mai puţin de la un an la altul. E muncă multă spun cultivatorii, iar vremea extremă din ultimii ani a distrus plantaţii întregi. Şi cum din munca productorilor trag foloase mai mult intermediarii, pieţele noastre sunt pline de zmeură din import.

Producătorii de zmeură, la mila vremii! O afacere de tradiţie, pe cale de dispariţie din cauza ploilor severe
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3    |    26 Iun 2020   •   09:50

Localitatea Gornet este cunoscută pentru soiurile alese de zmeură care se cultivă aici. De zeci de ani, e principala îndeletnicire pe care o au localnicii din acestă comună.

''Trebuie să adunăm bob cu bob, o zi da, una nu, ca sa poţi sa o comercializezi pentru că este foarte perisabilă. Este foarte rău şi dacă nu sunt ploi, e complicat şi dacă sunt ploi multe pentru că foarte greu intram la cules'', spune Elena Angelescu, cultivator.

De cele mai multe ori, producătorii sunt la mila vremii şi aşa se face că plantaţiile de zmeură sunt tot mai puţine.

În lipsa unor asociaţii care să-i ajute să-şi vândă marfa, dar şi a unui sistem de depozitare la frig, mare parte din producţie se pierde.

Au fost vremuri când zmeura din Gornet mergea la export în toată Europa. Chiar dacă îşi dau marfa şi la jumătate de preţ, cultivatorii se mulţumesc acum să nu rămână cu ea nevândută.

 

×
Subiecte în articol: afacere zmeura prahova gornet

Alarmă în spitale, medici de negăsit

Bolnavii de la spitalele mici din Suceava, puşi pe drumuri

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close