Antena 3 CNN Actualitate Locale Localitatea din România care riscă să fie inundată după topirea zăpezii. Sute de familii, în pericol

Localitatea din România care riscă să fie inundată după topirea zăpezii. Sute de familii, în pericol

Sute de familii dintr-o localitate din România sunt în pericol din cauza unui iaz care ar putea să le inunde casele după topirea zăpezii. Autoritățile locale sunt în alertă.

Localitatea din România care riscă să fie inundată după topirea zăpezii. Sute de familii, în pericol
Sursa foto: Facebook | LUSH Photo
de Ioana Mircea    |    15 Ian 2024   •   20:57

În satul Costești, din județul Botoșani, o acumulare de apă care a fost abandonată riscă să se reverse după topirea zăpezii.

Sute de familii se află în pericol din cauza acestui iaz. Autoritățile au intrat în alertă când specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor au anunțat că un iaz situat lângă un sat cu peste 1.500 de oameni riscă să iasă din matcă și să inunde zona.

Situația s-a agravat de-a lungul timpului și deocamdată se caută soluții. Din păcate, multe dintre locuințe se află aproape de malurile iazului. Această acumulare de apă a servit ca fermă piscicolă, fiind totodată o zonă importantă din punct de vedere acvafaunistic, datorită speciilor de păsări  care trăiesc pe suprafața iazului și în stufărișuri.

Citește și: Localitatea din România unde metrul pătrat de teren costă doar un leu. Este aproape de București

"Riscul la momentul actual este ca barajul să se rupă şi să afecteze acumulările din aval, localitatea cea mai apropiată fiind Costeştiul”, a precizat în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, Cătălin Zaharia, reprezentant al Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani.

Situația s-a complicat după ce iazul a fost abandonat și s-a colmatat în timp, fără să se mai poată realiza deversarea apelor prin zona barajului.

"Golirea de afund şi descărcături de ape mari sunt acoperite de moloz. Volumul de apă acumulată în acel baraj nu mai poate fi golit. Starea tehnică a barajului nu este corespunzătoare. Această acumulare a fost deţinută sau administrată de o persoană fizică din comună, dar în acest moment acumularea este abandonată”, adaugă Cătălin Zaharia.

Situația este cunoscută de aproximativ doi ani de zile. Una dintre soluții ar fi găsirea unei breșe pentru golirea uneia dintre acumulări. În același timp golirea acumulării ar duce la un pericol de secetă, în zonă, în perioada caldă. 

Reprezentanții Prefecturii au convocat mai mulți speciliști de la instituții publice pentru găsirea unei soluții viabile, care să nu afecteze localnicii, potrivit botosaninews.ro.

×
Subiecte în articol: Costesti Botoșani inundatie
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close