Antena 3 CNN Actualitate Locale Paradă militară, organizată pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, în București

Paradă militară, organizată pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, în București

Cu prilejul Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie 2022, în Piața Arcul de Triumf din București va fi organizată o paradă militară, a anunțat astăzi Administrația Prezidențială.

Paradă militară, organizată pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, în București
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
de Mia Lungu    |    15 Noi 2022   •   13:27

Administrația Prezidențială a confirmat astăzi organizarea în București a paradei militare, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Anual, pe data de 1 decembrie, este sărbătorită Ziua Națională a României. Această dată a fost stabilită prin lege. Evenimentul marchează cel mai important moment din istoria românilor: Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român, în anul 1918.

Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilea că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații. 

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: 

,,Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.'' 

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

×
Subiecte în articol: 1 Decembrie București parada militara
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close