Antena 3 CNN Actualitate Media Fişierele WikiLeaks, stocate într-un fost buncăr nuclear. Vezi de unde vin controversatele dezvăluiri

Fişierele WikiLeaks, stocate într-un fost buncăr nuclear. Vezi de unde vin controversatele dezvăluiri

Fişierele WikiLeaks, stocate într-un fost buncăr nuclear. Vezi de unde vin controversatele dezvăluiri
Sursa foto: Foto: Daily Mail / Rex Features
09 Dec 2010   •   10:42

Cu o viaţă personală excentrică şi un aer misterios, fondatorul WikiLeaks Julian Assange pare să facă tot ce poate pentru a se transforma într-un James Bond, scrie Daily Mail în ediţia online. Este vorba despre locul unde sunt stocate fişierele WikiLeaks, care au zguduit lumea, un spaţiu desprins parcă din platourile de filmare ale filmului 007.

Fotografiile arată centrul de date Pionen, la peste 30 de metri sub pământ, într-un fost buncăr nuclear - locul în care sunt păstrate dosarele WikiLeaks.



Uriaşa peşteră săpată în granit sub parcul Vita Berg din Stockholm, găăzduieşte zeci de servere folosite pentru stocarea informaţiilor de mai multe companii.



Dispune de o sală de conferinţe, coridoare suspendate din sticlă, mobilă specială şi chiar motoare de la submarine germane, folosite ca generatoare în caz de urgenţă.

Generatoare de la submarinele germane U-Boat, în caz de urgenţă


Buncărul dezafectat a fost redeschis în 2008 cu noul său design, futuristic, opera unei firme de arhitectură suedeze, Albert France-Lanord, care s-a inspirat din platourile de filmare ale filmelor James Bond, create de Sir Kenneth Adams.

Design-ul brutal este îmblânzit de plante ţinute în viaţă printr-un genial sistem de iluminare asemănător cu lumina solară şi cascade artificiale.



În timp ce fugea de autorităţile suedeze şi americane, Assange a fost nevoit să folosească această bază de date pentru a-şi păstra preţioasele fişiere în siguranţă.

Fişierele WikiLeaks, într-un fost buncăr nuclear


×
Subiecte în articol: wikileaks buncar James Bond Julian Assange
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close