Antena 3 CNN Actualitate Motivele din spatele din spatele defrișărilor ilegale

Motivele din spatele din spatele defrișărilor ilegale

Motivele din spatele din spatele defrișărilor ilegale
20 Iul 2017   •   19:18

Greenpeace România și Federația Coaliția Natura 2000 România au luat act de anunțul Ministerului Apelor și Pădurilor, referitor la sistarea acțiunilor de îmbunătățire a Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), respectiv sistarea funcționării aplicației  www.inspectorulpadurii.ro, se arată într-un comunicat Greenpeace.

Cele două aplicații informatice ar trebui sa permită controlul tăierilor de masă lemnoasă în timp real (cu ajutorul sateliților geostaționari) și să înlesnească activitatea de pază a pădurilor . Întrucât 42% din tăierile ilegale depistate în 2016 au fost semnalate de către cetățeni**, considerăm că deblocarea celor două instrumente reprezintă o prioritate pentru asigurarea exercitării drepturilor constituționale (dreptul la informație, dreptul la un mediu sănătos etc.) acetățenilor acestei țări.

În cadrul unor declarații transmise către presă în data de 18 iulie 2017, Ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Doina Pană, a justificat decizia prin prisma faptului că, în 2016, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor de la acea vreme a încheiat un contract a cărui legalitate este considerată îndoielnică, si neadecvat pentru îmbunătățirea SUMAL și implicit pentru realizarea platformei. Ne dorim ca cercetările ce urmează a fi efectuate de organele penale în urma sesizării MAP să nu genereze un blocaj pe termen nedefinit, care ar putea conduce astfel la o reducere a transparenței în domeniul combaterii tăierilor ilegale în România.

Situația pădurilor fiind una de interes public național, întrucât de integritatea și sănătatea pădurilor noastre depind sănătatea și siguranța cetățenilor, solicităm de asemenea Ministerului Apelor și Pădurilor să comunice  măsurile proiectate pentru perioada imediat următoare și organizarea unor dezbateri publice pentru pentru îmbunătățirea Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) încă din faza de proiectare.

×
Subiecte în articol: Greenpeace defrisari
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close