Antena 3 CNN Actualitate OMV Petrom, pedeapsă simbolică pentru moartea unui copil de 9 ani găsit fără suflare lăngă o sondă

OMV Petrom, pedeapsă simbolică pentru moartea unui copil de 9 ani găsit fără suflare lăngă o sondă

Compania OMV a fost condamnată la plata unei amenzi penale în valoare de 750 000 lei într-un dosar în care gigantul petrolier a fost găsit vinovat pentru moartea unui copil de 9 ani, găsit mort lângă o sondă. Valoarea amenzii a fost înjumătăţită faţă de cea admisă în primă instanţă, când compania petrolieră a fost condamnată să plătească 250.000 de euro.

OMV Petrom, pedeapsă simbolică pentru moartea unui copil de 9 ani găsit fără suflare lăngă o sondă
de Claudia Popovici    |    08 Oct 2020   •   21:30

OMV Petrom a fost condamnată definitiv pentru moartea lui Marian Furcelea, în vârstă de nouă ani din comuna prahoveană Ariceştii Rahtivani. Marian a fost găsit mort, în februarie 2014, lângă o sondă aparţinând gigantului petrolier.

În urma anchetei s-a stabilit că, în ziua morţii, Marian se întorcea de la şcoală. Pe drum s-a oprit la un localnic unde muncea mama sa şi a luat o plasă cu încălţări primite de pomană.

Curios să afle ce este în plasă, Marian s-a oprit din drum şi s-a aşezat pe zidul unei sonde ca să probeze câteva perechi de ghete. A fost găsit fără suflare, noaptea tărziu, de părinţii îngrijoraţi. Marian se afla la 17 centimetri faţă de conducta OMV Petrom care emana gaze.

În 2014, decesul lui Marian a fost considerat unul suspect. Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a trimis cauza în judecată la Ploieşti după un an de cercetări,

Familia băiatului a cerut în instanţă daune în valoare de nouă milioane de euro (câte două milioane de euro pentru fiecare părinte şi câte un milion de euro pentru fiecare frate al lui Marian).

Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au decis, printr-o decizie definitivă, ca OMV să plătească doar 105.000 de euro daune morale, câte 15.000 de euro pentru fiecare dintre părinții și frații copilului mort, notează specialarad.ro

În cele din urmă, valoarea daunelor morale a fost înjumătățită față de cea admisă în primă instanță, când compania petrolieră a fost condamnată să plătească 250.000 de euro. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Ploieşti în data joi, 8 octombrie, 2020.

”În baza art.421 pct.2 lit.a cod pr.pen., admite apelul inculpatei SC OMV PETROM împotriva sentinţei penale nr. 1549/02.09. 2020 pronunţată de Judecătoria Ploiesti pe care o desfiinţează în parte şi, rejudecând cauza: Reduce suma corespunzătoare unei zile amendă la suma de 3000 lei urmând ca inculpata să execute pedeapsa amenzii penale de 750.000 lei (250 zile amendă x 3000 lei). Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligată inculpata SC OMV Petrom către părtile civile după cum urmează: – părtilor civile Furcelea Constantin Cristian şi Furcelea Elena la suma de 30 000 euro fiecare. – părtilor civile Furcelea Violeta, Furcelea Antonia Nicoleta, Furcelea Mihai Alexandru, Furcelea Adrian Constantin şi Furcelea Cătălin Cosmin la suma de 15 000 euro fiecare. În baza art. 421 pct. 1 lit..b Cod pr penală respinge ca nefondate apelurile declarate de părtile civile Furcelea Constantin Cristian , Furcelea Elena, Furcelea Violeta, Furcelea Antonia Nicoleta, Furcelea Mihai Alexandru, Furcelea Adrian Constantin şi Furcelea Cătălin Cosmin împotriva aceleiaşi sentinţe penale. (…)Definitivă. Pronuntată în şedinţă publică azi 08 octombrie 2020”, conform portalului instanțelor de judecată.”, se arată în decizia instanţei.

×
Subiecte în articol: OMV Petrom
Parteneri
Infractor periculos lăsat liber, după ce o judecătoare a întârziat la muncă
x close