Antena 3 Actualitate OMV Petrom, condamnată la plata a 135.000 de euro într-un dosar de ucidere din culpă. Decizia poate fi contestată

OMV Petrom, condamnată la plata a 135.000 de euro într-un dosar de ucidere din culpă. Decizia poate fi contestată

06 Mar 2018   •   17:34
OMV Petrom, condamnată la plata a 135.000 de euro într-un dosar de ucidere din culpă. Decizia poate fi contestată

Compania SC OMV Petrom SA a fost condamnată, marţi, la pedeapsa amenzii penale şi plata unor daune morale în valoare de 135.000 euro într-un dosar în care a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după decesul unui copil care a inhalat gaze de la o sondă ce nu avea gard de protecţie.

Potrivit deciziei pronunţate de Judecătoria Ploieşti, SC OMV Petrom SA a fost condamnată la pedepsa amenzii penale în cuantum de 380.000 lei (200 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 1.900 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

De asemenea, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile din dosar şi a obligat compania să plătească daune morale în valoare totală de 135.000 euro membrilor familiei băieţelului decedat.

Prin aceeaşi soluţie, inculpata a fost obligată să plătească 12.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Totodată, magistraţii au aplicat şi pedeapsa complementară a suspendării activităţii la sonda nr. 536 Ariceştii Rahtivani pe o perioadă de şase luni de la data rămânerii definitive a acestei sentinţe.

Decizia Judecătoriei Ploieşti poate fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.

Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată, la sfârşitul anului 2015, de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în legătură cu un incident din anul 2014, când un băiat de 9 ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sondă care nu avea un gard de protecţie.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia băiatul.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.

Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător, aşa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.

Anchetatorii susţin că, prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate - prin neîmprejmuirea cu gard a beciului sondei -, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul băiatului, ca urmare a inhalării de către acesta a gazelor eliminate în atmosferă.

În opinia procurorilor, SC OMV Petrom SA nu a respectat normele şi măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecţie în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o aşezare umană

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close