Antena 3 CNN Actualitate Pelicula de ulei din conserve, extrem de periculoasă | Avertismentul DSV OLT

Pelicula de ulei din conserve, extrem de periculoasă | Avertismentul DSV OLT

Autoritățile sanitare atrag atenția asupra modului în care preparăm conservele, dar și cum păstrăm alimentele în gospodărie. Iată de ce pelicula de ulei din conserve poate deveni extrem de periculoasă.

Pelicula de ulei din conserve, extrem de periculoasă | Avertismentul DSV OLT
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    21 Noi 2022   •   18:19

Şi medicii atrag atenția și spun că trebuie să fim atenți la ce consumăm, mai ales că acum, în perioada Postului, când românii mănâncă extrem de multe alimente la conservă sau prepară acasă pentru iarnă anumite produse. Iată la ce să fim atenți.

"Amănuntul care face conservele și mai periculoase, asigurând mediul dezvoltării toxinei, este pelicula de ulei la care multe dintre gospodine apelează. Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice”, este avertismentul specialiștilor DSVSA Olt.

Alimente incriminate:

  • conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile personale: conserve de came, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate;
  • carnea afumată, șunca preparată în casă, mezeluri, cârnați, unele specii de pești;
  • conservele preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate.

Atenție! Alimentele contaminate pot apărea alterate ca gust și miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent însă, alimentele pot să arate perfect normal.

Avertismentul medicilor în perioada Postului: "Atenție la simptome"

"Cazurile de botulism au apărut sporadic, din fericire rar, dar gravitatea lor este indiferent de vârstă și trebuie acționat cât mai rapid la aceste simptome, care se referă de la doză palpebrală brusc instalată, dureri abdominale, crampe, constipație sau diaree, o anumită hipotonie musculară, stare proastă care nu se justifică în contextul pe care omul știa ca o tulburare digestivă obișnuită recurentă, atunci trebuie cerut ajutor medical.

Noi acționăm mai din timp și un tratament simplu este de preferat decât tratamentele acelea care necesită combaterea neurotoxinei, fiind știut că neurotoxina botulinică este printre cele mai puternice", a spus pentru Antena 3 CNN, dr. Ramona Vasile, şef secţie Boli Infecţioase Copii

Cum se realizează contaminarea

Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale, care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol (rozătoare, porci, cai, pisici, câini, pești de apă dulce, etc.), dar și în intestinul oamenilor, mai spun specialiștii DSVSA OLT, printr-un comunicat cu măsuri de prevenire a botulismului la om. 

Sporii se răspândesc pe sol, iar transmiterea la om se face prin alimente care conțin toxină botulinică preformată, însă doar în anumite condiții, respectiv:

– alimentul să fie contaminat cu bacil botulinic;
– să existe condiții de anaerobioză pentru germinarea sporilor;
– alimentul insuficient prelucrat termic, astfel încât sporii nu au fost distruși și să fie depozitat ulterior în condiții de temperatură optimă pentru elaborarea toxinei.

Avertismentul vine după ce, în Olt, doi bărbați diagnosticați cu botulism au murit, primul în luna septembrie, cel de-al doilea în noiembrie.

Doi bărbați, de 58 ani, respectiv 68 ani, diagnosticați cu botulism, au decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina, cazurile apărând la distanță de mai puțin de două luni între ele, ultimul deces fiind înregistrat în 17 noiembrie 2022 – deși cazurile de botulism apar cu o frecvență extrem de redusă.

Riscul de botulism poate fi diminuat prin respectarea următoarelor reguli:

  • Conservele bombate sau cu termenul de expirare depășit se exclud din consum
  • Evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute
  • Evitarea consumului de conserve al căror capac bombează
  • Evitarea consumului de alimente cu aspect şi miros neplăcut
  • Curățarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale
  • Spălarea frecventă a mâinilor
  • Conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile
  • Recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curățate şi fierte
  • În cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius
  • Evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate (separarea alimentelor crude de cele gătite)
  • Măsuri stricte de reducere a contaminării produselor crude înainte de prelucrare și conservare – vegetale, carne (la abator, stocuri), pește, moluște
  • Controlului bacteriologic al conservelor și semiconservelor industriale înainte de comercializare menținerea alimentelor la temperaturi corecte;
  • folosirea de apa curata din surse verificate periodic;
  • fierberea corecta a conservelor preparate in casa;
  • pastrarea în condiții de igiena a cărnurilor afumate, a peștelui crud, se mai arată în comunicatul emis de DSVSA Olt. 

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close