Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pericolul ascuns din alimentele la conserve şi borcane | Avertismentul medicilor în perioada Postului: "Atenţie la simptome"

Pericolul ascuns din alimentele la conserve şi borcane | Avertismentul medicilor în perioada Postului: "Atenţie la simptome"

Medicii atrag atenția și spun că trebuie să fim atenți la ce consumăm, mai ales că acum, în perioada Postului, când românii mănâncă extrem de multe alimente la conservă. Iată la ce să fim atenţi.

Pericolul ascuns din alimentele la conserve şi borcane | Avertismentul medicilor în perioada Postului: "Atenţie la simptome"
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    17 Noi 2022   •   20:36

Sunt din ce în ce mai multe cazuri de botulism. În ultima perioadă, doi bărbați au murit după ce s-au infectat cu botulism.

Odată cu Postul Crăciunului nu trebuie să fim atenți doar la evitarea produselor de origine animală, ci la toate alimentele pe care le consumăm, mai ales cele la conservă, spun medicii.

În ultima perioadă au fost tot mai multe cazuri de infectări cu toxina botulinică, o afecțiune extrem de gravă provocată prin consumul de alimente contaminate.

"Cazurile de botulism au apărut sporadic, din fericire rar, dar gravitatea lor este indiferent de vârstă și trebuie acționat cât mai rapid la aceste simptome, care se referă de la doză palpebrală brusc instalată, dureri abdominale, crampe, constipație sau diaree, o anumită hipotonie musculară, stare proastă care nu se justifică în contextul pe care omul știa ca o tulburare digestivă obișnuită recurentă, atunci trebuie cerut ajutor medical.

Noi acționăm mai din timp și un tratament simplu este de preferat decât tratamentele acelea care necesită combaterea neurotoxinei, fiind știut că neurotoxina botulinică este printre cele mai puternice", spune dr. Ramona Vasile, şef secţie Boli Infecţioase Copii. 

Din păcate, nu toți românii sunt atenți la alimentele pe care le consumă.

"Ar fi bine să mai mergem și prin piață pe la ai noștri, că poate totuși putem ține postul și cu ce au ai noștri", recomandă o pensionară.

Avertismentele medicilor vin în contextul în care un bărbat de 68 de ani din Slatina a murit în urma infectării cu toxina botulinică.

Tot aici, un tânăr este suspect de botulism, după ce a consumat carne de porc conservată încă din decembrie anul trecut.

În urmă cu 2 luni un bărbat a murit după ce a mâncat pește conservat preparat în gospodărie.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close